Частната компания Авио: имаме достатъчно украински двигатели РД-843 за ракетите Вега!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 март 2022 г. 22:20 ч. Успокояваща новина! В петък, на 25-ти май, италианската фирма Авио, която е производител на европейските ракети „Вега“, оповести, че разполага с достатъчно украински двигатели „РД-843“ за тях и поради тази причина няма краткосрочни и средносрочни рискове за техните полети. 

В свое прессъобщение Авио подчерта, че стратегическото закупуване на двигатели от украинското предприятие Южное е започнало предварително, преди години, поради което фирмата разполага със сериозен пул. Точната бройка налични двигатели в хангарите не е оповестена – това е конфиденциална информация и компанията смята, че повече публичност по темата може да доведе до застрашаване на индустриалната сигурност. Но Авио потвърждава, че доставките до този момент са били изпълнявани по план, като е имало такива и през настоящата 2022-ра година.  

Очаква се модернизираната версия на ракетата „Вега-С“ да проведе своя дебютен полет по-късно през годината. Двигателите „РД-843“ се използват на горната степен „AVUM“. Ако няма краткосрочни и средносрочни рискове, вероятно Авио ще може да поддържа мисиите на носителя поне още две-три години. Междувременно фирмата разглежда вероятността за дългосрочни рискове, които евентуално биха могли да повлияят полетите на „Вега-С“ през 2025-2026 година. След това очакваме в експлоатация да бъде въведена ракета „Вега-Е“. Тя ще притежава мощна криогенна степен, която ще замени „AVUM“ и няма да има украински двигатели. 

Снимка от изстрелването на ракета „Вега“ през есента на 2021 година. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace