Какво представлява и как работи безжичното зареждане за смартфони

1
134
Добави коментар
georg4610
georg4610

Безжично Зарядно 2в1, CHOETECH Wireless Duo Leather Charger 18W, Черен

Напоследък няма начин да не сте обърнали внимание, че се поставя непрекъснато акцент на функцията за безжично зареждане, която в наши дни все повече смартфони притежават (разгледайте предложенията на MyTel.bg).

Тя представлява изключително голямо удобство и ви дава възможност да заредите частично или напълно своето устройство, като просто го поставите върху зареждащата платформа.

Удобно, нали? Но нека не губим повече време, а бързо да разучим тази толкова любопитна функция. На следващите редове ще видим какво представлява безжичното зарядно, какви са неговите предимства и разбира се – струва ли си да си купим подобно устройство.

Как се зарежда телефон на безжично зарядно

Безжичното зареждане използва своеобразна базова станция или казано на по-прост език – подложка за зареждане. Тя служи за предаване на енергия с помощта на електромагнитни вълни към устройството ви.

След това тези вълни се улавят от приемна намотка, вградена в задната част на телефона ви, която пък от своя страна превръща вълните в електричество. След това това електричество се използва за зареждане на смартфона. Звучи сложно, но принципът на работа е много елементарен.

Как да разберем, че смартфонът се зарежда

Когато центрирате мобилното си устройство върху подложката за безжично зареждане, на практика единственото нещо, което ще забележите, е промяната на иконата на батерията.

Тя ще се смени от стандартния ѝ режим към такъв, който показва и сигнализира, че телефонът ви се зарежда активно. Разликата в иконата на батерията е единственото, което ще ви подскаже, че телефонът се захранва, но каква точно ще е промяната, това зависи от марката и модела на мобилното устройство.

Кога бе въведен този тип зареждане и ще заменили стандартното

Безжичното зареждане се нарича още Qi зареждане или Qi технология. Стандартът Qi беше въведен през вече далечната 2008 г., така че технологията, не е чак толкова нова. 

Qi използва както резонансно, така и индуктивно зареждане, като последното изисква устройствата да са близо едно до друго, за да работят. Според някои експерти в областта на новите технологии, безкабелното зареждане е бъдещето.

Макар че много други не са съгласни, все пак виждаме, че флагманите на много нови модели телефони използват този метод на зареждане в доста голяма степен, като има модели, които дори се продават без зарядно.