Руският космонавт Антон Шкаплеров прехвърли командването на МКС към американеца Том Маршбърн

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: руският космонавт Антон Шкаплеров формално прехвърля командването на МКС към американския астронавт Том Маршбърн. Церемонията се осъществява чрез предаването на този ключ. Photo credit : NASA TV

29 март 2022 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 29-ти март, руският космонавт Антон Шкаплеров прехвърли командването на Международната космическа станция в американски ръце. Преди астронавтът на НАСА Том Маршбърн да стане командир, Шкаплеров каза някои окуражаващи думи на английски език, които ни дават надежда, че световното сътрудничество в космоса може да продължи въпреки всичко случващо се на Земята. 

„Хората могат да имат проблеми на Земята, но в орбита ние сме един екипаж. Международната космическа станция е символ на приятелството, символ на бъдещото усвояване на космоса“, каза космонавтът, засягайки само бегло темата за войната в Украйна, но само за да изтъкне, че горе „всички са космически братя и космически сестри“. 

Прехвърлянето на командването се наложи поради утрешното завръщане на пилотирания космически кораб „Союз МС-19“ с двамата космонавти Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров, като заедно с тях на Земята ще кацне и американският астронавт Марк Ванде Хай. 

Към настоящия момент няма никакви признаци, че Русия и САЩ се отказват от ангажиментите си на МКС и от съвместната си работа. 

Прочетете повече за очакваното завръщане на „Союз МС-19“ в съответната публикация на страниците на КОСМОС БГ на този линк. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/