Пилотираният космически кораб на Китай Шенчжоу 13 ще се завърне на Земята след рекордна за страната експедиция

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

30 март 2022 г. 14:00 ч. В средата на месец април ще се завърне пилотираният космически кораб на Китай „Шенчжоу 13“ с астронавтите Чжай Чжиган, Уан Япин и Йе Ганфу, съобщи журналистът Ендрю Джоунс за Спейс.ком. 

Прекарвайки близо шест месеца в околоземна орбита, „Шенчжоу 13“ е рекордна мисия за пилотираната космонавтика на Китай. Предишният национален рекорд бе поставен от тричленния екипаж на „Шенчжоу 12“, който живя 92 дни в космоса.

Чжай Чжиган, Уан Япин и Йе Ганфу изпълниха сложна програма на космическата станция на Китай, която включваше две „космически разходки“, две публични лекции от орбита и изпълнението на над 20 научни експеримента. Уан също така се превърна в първата жена, заживяла на станцията и първата китайска, излязла в открития космос. 

Любопитен факт е, че докато Русия и САЩ се гордеят как Международната космическа станция никога не е била обезлюдявана след посрещането на нейната първа експедиция, към настоящия момент мисиите на Китай до националната станция не се застъпват. Следващият пилотиран космически кораб „Шенчжоу 14“ ще излети повече от месец след кацането на „Шенчжоу 13“. Счита се обаче, че след като към станцията бъдат добавени двете лаборатории „Уентян“ и „Ментян“, тя ще може да приютява временно шестчленен екипаж, което ще направи възможно по-нататъшните експедиции да се засичат. Вероятно ще станем свидетели на първото „предаване на щафетата“ в края на 2022-ра. 

На кадъра: астронавтите на „Шенчжоу 13“ в китайската космическа станция.