Пореден срам за СЛС: техническа повреда отложи изпитанието на лунната ракета на НАСА!

1
533
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: придвижването на първата ракета „Спейс Лонч Систъм“ към стартовата площадка. Photo credit : NASA

3 април 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА беше планирала т.нар. „мокро изпитание“ на новата си и построена от Боинг лунна ракета „Спейс Лонч Систъм“, при което тя трябваше да бъде напълнена с гориво и да премине през симулация на обратно броене.

За съжаление изпитанието няма да бъде осъществено в срок, тъй като броени минути преди началото на пълненето на резервоарите с течен кислород и водород беше установен технически проблем. Очертава се минимум 24-часово отлагане.

Проблемът не касае самата ракета, а наземната инфраструктура. НАСА съобщава, че не работят както основните, така и резервните турбини, които подават горивото под високо налягане. Турбините са част от системите на Мобилната кула за изстрелване, за построяването на която НАСА похарчи $1 милиард в рамките на договор от типа „разходи плюс“.

Това е поредното доказателство какъв чутовен провал е правителствената програма на НАСА за връщане на човек на Луната. Сравнете предстартовата активност на „Спейс Лонч Систъм“ с тази на изстреляните през последните три седмици общо 3 американски частни ракети „Фалкън 9“ на СпейсЕкс, „Електрон“ на Рокет Лаб и даже все още новата и периодично проявяваща проблеми „Ракета 3“ на Астра. Всички те летят и всички т.нар. „нюспейс“ фирми работят за НАСА, но съобразно т.нар. договори за фиксирана сума. И представете си, всички те се справят! 

Обратно, хардуерът за лунната програма на НАСА се финансира съобразно договори „разходи плюс“. В конкретния случай Венкор, фирмата-подизпълнител на въпросната мобилна кула за „Спейс Лонч Систъм“, е усвоила $1 милиард държавни пари с разходите и преразходите. Последният договор бе връчен през март 2011, а през 2017 г. НАСА отказа да го поднови заради лошо изпълнение и протакане на работата. И какво се случва днес? Системите на кулата не работят! 

Кога най-накрая политиците на САЩ ще осъзнаят, че държавата трябва да излезе от ракетостроителния бизнес и да повери изцяло ракетните разработки на частните компании, защото е видно, че те се справят десетократно по-добре? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/