ОБМЯНА НА ПЕРСОНАЛ ЗА ПО-ЕФЕКТИВЕН ДОСТЪП НА МИГРАНТИ ДО ПАЗАРА НА ТРУДА

2
252
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

София и Тампере, Финландия, обмениха опит в подкрепата си за бежанци и мигранти като част от работната си сила. Обмяната на персонал между Асоциация за развитие на София и звеното за Привличане на талант и Миграция, Тампере, се състоя на 28 март 2022 в рамките на проекта СВЪРЗВАНЕ, съфинансиран от фонда на ЕС за Убежище, миграция и интеграция. Екипът от Тампере представи на българските си колеги своите подходи, базирани на разбирането, че успешната интеграция на граждани на трети страни на трудовия пазар на ЕС е възможност за нашите общества. Сред инициативите, които предизвикаха най-голям интерес, бяха Международната къща Тампере, която се занимава с привличане и успешна интеграция на международни служители и техните семейства, многоезичната информация Майнио, която предлага безплатна информация на 14 езика, общностния център за социални услуги Кототори – където всяка услуга е „през една врата, на пет стъпки“.

Обмяната на персонал между двата града продължи със семинар на общност на практика, обединена от темата за достъпа до пазара на труда на мигранти, с участието и на градове от Испания, Белгия, Франция, фасилитирана от мрежата ЕВРОСИТИС и MigrationWork.

Проектът СВЪРЗВАНЕ подпомогна София да открие своето Бюро за информация и услуги за граждани на трети страни на ул. Хр. Ботев 111. Всички научени идеи и придобити умения ще бъдат използвани за по-ефективното справяне с кризата с украинските бежанци.

 

    

 

Многонационалният проект „СВЪРЗВАНЕ – Инициатива за интеграция чрез свързване на градовете “(CONNECTION) е съфинансиран от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.