Хеликоптерът Инджинюъти изпълни успешно 24-тия си полет на Марс

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, заснета от камера на борда на хеликоптера „Инджинюъти“ по време на 24-тия полет, проведен на 3-ти април. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

7 април 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На 3-ти април хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ изпълни безпроблемно своя 24-ти полет на Марс. И макар че това е забележително постижение, най-доброто през хеликоптера предстои – той тепърва ще се използва за разузнаване на терена, откъдето марсоходът „Пърсъвиърънс“ трябва да премине след пристигането му в района на делтата на кратера Йезеро. 

Новината бе съобщена от журналиста Ленърд Дейвид. 

Сухата статистика за 24-тия полет е следната: „Инджинюъти“ се задържа във въздуха за 69.5 секунди, измина разстояние от около 147 метра и постигна височина от 10 метра. 

Напомням на читателите, че понастоящем марсоходът „Пърсъвиърънс“ се придвижва усилено към делтата (дори за сметка на научите си дейности) и се очаква да пристигне там в средата на месеца. Причината за това бързане се корени във факта, че речните делти са най-доброто място, където учените биха могли да намерят следи от отминал живот. Така че напълно е възможно Йезеро да крие отговор на въпроса, който човечеството си задава от столетия: има ли живот на Марс? 

За съжаление обаче делтата на Йезеро е кошмарно място – тя е осеяна със стръмни скали, наклонени повърхности, остри камъни и дори пясъчни капани, където „Пърсъвиърънс“ лесно може да затъне. Ето тук идва ролята на хеликоптера. Той ще прелети над района и на базата на получените снимки екипът ще избере по кой от двата пресъхнали канала марсоходът трябва да започне своето изкачване, за да се озове от горната страна на делтата.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/