Можем ли да излекуваме розацеята?

1
164
Добави коментар
vencislava.hristova
vencislava.hristova

От 1 до 20% от всички хора по света могат да бъдат засегнати от розацея. Като кожен  и доста често срещан проблем, диагностицирането ѝ може да е погрешно, което означава, че броят на страдащите от розацея вероятно е по-голям.

 

Как се проявява розацеята?

 

Състоянието засяга предимно жени, навършили 30г., които имат по-светла кожа. При мъжете проявите на розацея са под най-тежката форма – ринофима.

Първите признаци на възпалителното заболяване са на лицето, като се развива постепенно и обхваща основно бузите, брадичката, носа, очите. Типични за розацея са симптоми като разширени кръвоносни съдове, постоянна еритема, усещането за сърбеж и парене, подуването, папулите или мехурите.

Според степента на тежест и симптоматиката си, формите на проява на розацеята могат да са различни:

 

Преходно зачервяване

 

Тази еритематозна розацея развива постепенно зачервяване по бузи, нос, брадичка, както и между веждите. Налице са разширени кръвоносни съдове, суха кожа, лющене и усещане за парене.

 

Постоянно зачервяване

 

На този етап има наличие на еритематозни папули, често покрити с мехури. Дразненето и себореята са по-тежки и симптомите са видими и по бузите, клепачите и челото.

 

Подуване на носа

 

Среща се при по-сериозната форма и включва поява на подутини и нодуларни лезии с лилаво-червен цвят и грапава повърхност. Лезиите е възможно да достигнат до челото или надолу по брадичката. От тази форма се засягат повече мъжете.

 

Розацея на очите

 

Появата на симптоми в очите започва с дразнене и сухота, сълзене и сърбеж, подуване на клепачите, а понякога може да се увреди роговицата и да се загуби зрението. И двата пола могат да са засегнати от очна розацея.

 

Как става правилното диагностициране на розацея?

 

Понеже проявите на розацея са различни по вид и тежест при отделните хора, често е възможно да се обърка с друг вид кожно заболяване с подобни симптоми като мастоцитоза, Синдром на Хабер и др.

Диагностиката трябва да се извърши от специалист и обикновено включва:
    • Микроскопски анализ на кожата на лицето с цел откриване на подкожни акари от вида Demodex;
    • Дигитална диагностика чрез специална технология за определяне на дерматологичния проблем;
    • Подробен анализ и на причините за по-упорита розацея.

 

Как се лекуват симптомите на розацея?

 

Макар че розацеята не може да бъде излекувана напълно, съвременните методи помагат да се премахнат симптомите ѝ и да бъде поддържана в ремисия. Прилагането на лазерна терапия, комбинирана или не, с медикаменти е най-често прилаганият метод, като това става според индивидуалната симптоматика на всеки пациент.

Модерна и безопасна лазерна технология като Excel V+ със своята светлинна вълна – дълга и къса, може да отстрани ефективно спуканите кръвоносни съдове, възпаления и зачервявания на различни места, както и да намали подуването на носа при ринофима. Околните тъкани не се засягат, а лечението е безболезнено и обикновено протича в рамките на 2 до 4 сесии.

Лазерното лечение е възможно да бъде приложено заедно с медикаментозно, не води до странични ефекти и след процедурите не изисква да се прекъсват ежедневните дейности.

Много често за ефективно лечение се препоръчва и комбинацията на лазер и процедура с Palomar IRL – уред, който чрез импулсна светлина помага за унищожаването на свързаните с розацея съдови лезии, доставяйки енергия.

За да се поддържа розацея в ремисия, е добре да се правят периодично курсове за лечение, както и да се избягват обострящи фактори от рода на пикантни храни, употребата на алкохол, кофеин, посещение на сауна, излагане на слънце и др.

При спазване на профилактика и приложено правилно лечение на розацея, ще може да се осъществи дълготраен и ефективен контрол на заболяването.