Новият луксозен и скъп механичен часовник Ulysse Nardin Freak S

2
283
Добави коментар

Новият луксозен и скъп механичен часовник Ulysse Nardin Freak S

Eдин от най-новите часовници, които интересуващите се от луксозното часовникарство се вълнуват да видят е моделът Freak от швейцарския бранд Ulysse Nardin. Известен като Ulysse Nardin Freak S, тази последна част от „Freak watch saga“, която започна през 2001 г., е визуално доказателство за трайната сила на тази смесена визуална/техническа концепция. Семейството часовници Freak започва като експеримент за силициеви части в механичните часовници. Ulysse Nardin шокира индустрията, като замени металните части на механизмите с тези, произведени от силиций. Това започна не само голям дебат за новите материали в традиционната часовникарска индустрия, но също така възвести ера, в която силицият е един от най-важните материали в съвременната часовникова техника. Ulysse Nardin беше прав, въпреки многото скептици, които смятаха, че силицият няма място в производството на часовници от висок клас.

Сега, 21 години по-късно, целта на колекцията часовници Freak еволюира. След като е претърпял няколко промени в собствеността и ръководството след дебюта на оригиналния първороден часовник Freak, колекцията Freak вече е свой собствен стълб в рамките на марката Ulysse Nardin. По-малко за иновациите в техническите характеристики и повече за дизайна и визуалното представяне, колекцията Freak днес празнува статута на Ulysse Nardin като новатор на материали, като същевременно осигурява забавление и вълнение за тези, които могат да си го позволят. Вълнението на всички, относно часовника Freak S, се оказа основателно. Дори главният изпълнителен директор на марката Ulysse Nardin, г-н Патрик Прунио, носи моделът Freak S.

Сега, само две години след пандемията от Covid-19, когато светът се оказва на съвсем различно място, социалното настроение изглежда се променя. Хората отново са с надежда за бъдещето и са любопитни какво може да донесе то. Поне това е настроението, което се получава, когато забелязваме подновения интерес към модерния и футуристичен дизайн в света на часовниците. Ulysse Nardin Freak S е чудесен пример. Марката не крие факта, че минутната стрелка на циферблата е предназначена да изглежда като космически кораб, а цялата композиция на часовника е за това как ние хората оптимистично гледаме в небето с удивление и надежда. Дизайнът на корпуса е модерен, а целият подход към производството на часовници е перспективен и съвременен. Само преди няколко години тази концепция нямаше да бъде толкова добре приета. В статията по-горе обсъждаме повече за техническата същност на часовника Freak S и неговата нова система за двоен силициев баланс, която използва нова вертикална диференциална система, споделяме ние от сайта Chasovnici-bg. Идеята е, че движението има две системи за регулиране на времето, за разлика от една, но техните изпълнения са осреднени, за да се намалят допълнително грешките в скоростта. Крайната цел на такава двойна система за регулиране на баланса е по-голяма точност във времето. Това е хубаво, но Ulysse Nardin всъщност не претендира за твърде много предимства в производителността пред една система за балансиране. Това не означава, че Freak S не се представя добре, а по-скоро, че привлекателността на този часовник е в упражняването на техника над чистото представяне на точността. Целта на този специален часовников механизъм е визуална анимация и емоция. Въпреки че системата е проектирана за повишена точност, не е ясно каква е действителната производителност. По-скоро привлекателността на часовника е в анимирания изглед на циферблата с неговите двойни осцилиращи балансни колела и иначе зашеметяващ дисплей. Технически тази система е много готина, а комбинацията от архитектурата плюс новата система за диференциал и двоен баланс на колелата е наистина страхотна за гледане. „Вертикалната“ природа на диференциалната система наистина е в начина, по който тя е ориентирана и визуално показана и не е свързана с никакви съображения за производителност, доколкото мога да преценя. Двете балансиращи колела и балансиращи пружини на силициева основа са покрити с диамантен материал. Това е „DiamonSil“ и добавя сила на силиция, който иначе е доста крехък. Самият циферблат има голяма структура на минутната стрелка, както и не толкова очевидна часова стрелка в периферията на просторния наситено син циферблат от авантюрин.

Механизмът в Freak S е автоматичният калибър UN-251. Всяка от двете системи за баланс работи с честота от 2,5 Hz (по-бавната скорост на баланса прави движението страхотно за гледане), а цялостният часовник има запас с мощност от 72 часа. Настройката за времето се регулира чрез завъртане на горния панел (който се отключва, след като повдигнете малкия раздел, разположен на позиция 6 часа). Ако искате ръчно да навиете основната пружина, завъртете короната на корпуса. Въпреки това Freak S е вторият часовник Ulysse Nardin Freak с автоматично навиване. Хората, които харесват часовници като този, също са склонни да не харесват часовници с ръчно навиване.

Триизмерната механична скулптура, която е циферблатът на часовника, се помещава в гладко изглеждащ корпус с 45 мм широк, който е водоустойчив до 3 BAR. Тази референтна версия 2513 500LE 2A BLACK 5N/1A на Freak S (единственият наличен в момента) има корпус, произведен от 18k розово злато и черен титан с DLC покритие. Монтиран е на двуцветна черна кожена каишка от алигатор и телешка кожа със златен цвят, преминаващ през вертикалната линия на хоризонтално нарязани перфорации. Ulysse Nardin ще произведе общо 75 броя от референтния часовник 2513 500LE 2A BLACK 5N/1A Freak S през следващите няколко години. Спечелил място в нашия списък с топ часовници, часовникът Ulysse Nardin Freak S е истинска мечтана машина за ръката. Цената е 137,200 щатски долара.