Анна Кикина излетя за САЩ, за да се подготви за полета си на Крю Драгън

2
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 март 2022 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Анна Кикина, единствената жена в отряда на космонавтите на Русия, излетя за САЩ, за да започне подготовката си за своята мисия с кораба „Крю Драгън“. Така за пръв път руски космонавт ще полети с частен американски космически кораб. 

Новината бе съобщена от руското списание Новости-Космонавтики. 

Напомням на читателите, че понастоящем към Международната космическа станция има два скачени космически кораба „Крю Драгън“: един, който изпълнява трета ротация на редовния екипаж на станцията, и още един на частната мисия „Аксиом 1“. През следващите седмици тези два кораба ще се върнат. На 23-ти април ще излети друг „Крю Драгън“, който ще изпълни четвърта ротация на редовния екипаж на станцията – на борда му ще летят трима американски астронавти (Кейл Линдгрен, Робърт Хинс и Джесика Уоткинс) плюс един европейски астронавт (Саманта Кристофорети). 

След това, през септември 2022 г. ще излети този „Крю Драгън“, който ще изпълни петата ротация на екипажа на МКС. Именно с него ще бъде изстреляна Анна Кикина. 

В замяна на услугата, която САЩ оказва на Русия, руснаците ще изстрелят по-нататък американския астронавт Франк Рубио с кораб „Союз“. 

„Минимум до 2024-та година ние ще продължим да работим съобразно всички наши планове“, съобщи шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин за Российская газета. „Те не се променят. Кръстосаните полети добавят по-голяма увереност в безопасността на станцията. Освен това ще усвоим технологиите за управление на американските кораби, докато американците вече знаят технологията за управление на нашите. Така че по принцип това сътрудничество е полезно. Защо да се откажем от нещо, което е полезно?“.

„Анна Кикина излетя към Хюстън, за да се запознае с устройството на модулите на американския сегмент на МКС и кораба „Крю Драгън“, в екипажа на който може да излети. Откъм наша страна ние нищо няма да разрушим и си държим на предварителните договорености, макар че все още очакваме решението на правителството за реализацията на тези кръстосани полети“, каза Рогозин. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/