ЕКА потвърди: има достатъчно украински двигатели за ракетите Вега-С

2
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 април 2022 г. 13:33 ч. Европейската космическа агенция успя да потвърди, че украинското предприятие Южмаш е доставило достатъчен брой ракетни двигатели за полетите на лекотоварните европейски носители „Вега-С“. Така експлоатацията на ракетите е гарантирана поне през цялата 2023-та година. 

Новината бе съобщена от Спейс Интел Репорт. 

За съжаление ЕКА все още не иска да информира обществеността колко е голям запасът от двигатели, които са нужни за работата на горните степени „Авум“. Това си остава фирмена тайна за Южмаш и компанията Авио, която конструира „Вега“. Но според представителите на агенцията „положението е по-добро в сравнение с това, което беше преди месец“.

В един момент ракетите „Вега-С“ трябва да бъдат заменени от „Вега-Е“, които ще притежават мощни криогенни горни степени и няма да използват украински технологии. Но това ще е факт чак през 2026-та година.

Което все пак може да принуди ЕКА да търси спешно технологично решение за замяната на украинските двигатели в средносрочнен план, за периода от 2024-та до 2026-та година, ако запасът се изчерпи и нови двигатели не постъпят. 

Снимка от изстрелването на ракета „Вега“ през есента на 2021 година. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace