Президентът на Руската академия на науките: Китай замрази сътрудничеството си с нас!

2
364
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 април 2022 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Ако сте се надявали, че разрушаването на партньорствата между Русия със САЩ и ЕКА поради войната в Украйна ще доведе до по-тясно сътрудничество между руснаците и китайците в космоса, помислете пак. Президентът на Руската академия на науките (РАН) Александр Сергеев заяви, че партньорите на академията от Китай са „поставили на пауза“ сътрудничеството си с нея – и това е от месец насам. 

Новината бе съобщена от ТАСС. 

„Със съжаление мога да кажа, и то напряко, че нашите китайски научни колеги също са ни сложили на пауза, като в течение на последния месец нямахме сериозни обсъждания с тях, независимо че някога построихме прекрасно сътрудничество с редовни комуникации“, каза Сергеев.

Той добави също така, РАН продължава да комуникира индивидуално с тези учени, които имат желание. Но когато става въпрос за агенциите и академиите на науките в други държави, положението става сложно. „Никога не сме били в такава ситуация“, категоричен е Сергеев.

„Нашите колеги, ръководителите на академиите на науките в ред държави, просто ни отказват контакт. Нещо повече, след обмяната на множество предложения, проведени срещи (разбира се, в интернет), те просто отлагат или сриват тези мероприятия, казвайки, че академията на науките е организация, която също е в политическото поле, че ‘е много сложно да работим, че ни е забранено да го правим’ „, твърди президентът на РАН. 

Истината е, че въпреки голямото недоволство на Русия от отношението на западните държави, китайците няма да се държат по-благосклонно. Нека да напомня, че когато времената бяха по-добри, космическата агенция на Китай практически лиши Русия от участие на космическата станция „Тянгон“. Руснаците помолиха тя да бъде изстреляна в орбита, която да е достъпна за полети от космодрумите Байконур и Восточний – и им беше отказано.

Нека също така да напомня думите на журналиста Анатолий Зак: „Моралният извод за Рогозин и Роскосмос е, че НАСА все още е отворена за сътрудничество и щe извърви половината път, за да ви посрещне, докато китайците няма и да си помръднат пръста за вас. Фактически ще направят всичко възможно да не сте им равни – въпреки вашите прес-съобщения“.

Това беше преди войната в Украйна. Днес НАСА все още заявява, че желае да си сътрудничи с Роскосмос – въпреки всичко случило се. И наистина партньорството на МКС продължава, като днес бе оповестено, че първият руски космонавт, Анна Кикина, която ще полети с американски кораб „Крю Драгън“, вече е отпътувала за Щатите, където ще се обучава. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/