Фалшива новина, че Русия ще атакува американските спътници Старлинк, стресна космическата общност

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от старт по програмата „Старлинк“ през месец март тази година. Photo credit : SpaceX

16 април 2022 г. 13:15 ч.

Светослав Александров. Днес в Интернет беше разпространена информация, претендираща да идва от уебсайта на партията Единна Русия, че руските военновъздушни сили планират да атакуват американските спътници „Старлинк“. Няма обаче да има „междузвездни войни“ – новината е фалшива. 

Журналистът Христо Грозев бе един от първите, които установиха фалшификацията. Официалният уебсайт на Единна Русия е https://er-gosduma.ru. Информацията за унищожението на спътниците „Старлинк“ обаче произхожда от сайта https://www.er-duma.ru, който представлява клонинг на официалния и е пълен с фалшиви новини. 

От Единна Русия вече излязоха с официално опровержение и заявиха, че ще открият кой е авторът на тази информация, както и че той ще бъде наказан.

Космическият експерт Виталий Егоров подчерта, че атака от страна на Русия спрямо „Старлинк“ няма как да се случи. Първо, подобен акт на агресия би се възприел като посегателство не само спрямо собственика на „Старлинк“ Илон Мъск, но и спрямо Вашингтон. Второ, американските спътници летят на височина 550 километра – това е най-натоварената орбита и там се намират всякакви спътници, включително руски. Тоест, то е все едно да атакуваш собствения си двор. Трето, „Старлинк“ са само половината от действащите спътници в района – останалите са чуждестранни. Унищожението на „Старлинк“ ще унищожи цялата нискоорбитална космонавтика на всички държави.

Така че спете спокойно – мирът в космоса няма да бъде нарушен. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/