Двама руски космонавти излизат днес в открития космос, за да подготвят европейската роботизирана ръка за работа

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космонавтите Денис Матвеев и Олег Артемиев са в готовност да излязат в открития космос. Фото: Роскосмос

18 април 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Европейската роботизирана ръка (European Robotic Arm, ERA) е един от най-сериозните приноси на европейската космическа индустрия за Международната космическа станция. Тя е прикачена към руския модул „Наука“, който бе изстрелян през изминалата година. Но за да може да влезе в експлоатация, ръката първо трябва да бъде подготвена от космонавтите. За тази цел днес Денис Матвеев и Олег Артемиев от екипажа на новоизстреляната пилотирана експедиция „Союз МС-21“ ще излязат в открития космос. 

Очаква се „космическата разходка“ да започне в 17:25 ч. българско време, като Матвеев и Артемиев ще прекарат от външната страна на МКС около седем часа. Двамата ще излязат от модула „Поиск“ на руския сегмент, след което ще монтират външен панел за управление на роботизираната ръка и ще демонтират някои от защитните покрития, които предпазваха ръката при сътресенията по време на изстрелването и съответно вече не са нужни. Накрая ще монтират допълнителни захватки към модула „Наука“, които ще помагат на бъдещите космонавти, излизащи на извънбордови дейности. 

Олег Артемиев е вече бил в открития космос три пъти. За Матвеев обаче това е първата „космическа разходка“. 

Напомням на читателите, че ръката е 100% производство на европейската космическа индустрия и е основно финансирана от холандското правителство. Проектирана е от консорциум компании под ръководството на Airbus Defense и Space Netherlands. Тя е дълга над 11 метра и може да се закотвя към различни места на МКС. Предназначена е да обслужва руския сегмент и най-важното – може да бъде управлявана както от външната, така и от вътрешната страна на станцията. Това е възможност, която другите роботи не притежават. 

С началото на войната в Украйна и прекратяването на редица руско-европейски проекти, в това число програмата „ЕкзоМарс“ за изучаването на Червената планета и полетите на ракети „Союз“ от европейския космодрум във Френска Гвиана, вероятно европейската роботизирана ръка ще е последното голямо сътрудничество между ЕКА и Роскосмос. 

Втора „космическа разходка“, посветена по активацията на Европейската роботизирана ръка, е насрочена за 18-ти април. В по-далечен план е предвидена и друга извънбордова дейност, която трябва да бъде осъществена съвместно между руски космонавт и европейската астронавтска Саманта Кристофорети. 

Гледайте извънбордовата дейност на живо по НАСА ТВ на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/