Марсоходът на НАСА Пърсъвиърънс най-сетне пристигна в района на древната марсианска делта

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, заснета от марсохода „Пърсъвиърънс“ на 16-ти април, на която се вижда делтата на кратера Йезеро. Photo credit : NASA / JPL-Caltech / ASU

20 април 2022 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. След събирането на осем скални проби в рамките на първата научна кампания и след рекордно 5-километрово придвижване в рамките на 31 дни, марсоходът на НАСА „Пърсъвиърънс“ най-сетне пристигна в района на делтата на кратера Йезеро.

„Делтата на кратера Йезеро обещава да бъде същинско геологично пиршество и представлява едно от най-добрите места на Марс, където можем да търсим следи от отминал микроскопичен живот“, съобщи ръководителят на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън. „Отговорите са там – и екипът на „Пърсъвиърънс“ е готов да ги открие“. 

Пресъхналата делта реално представлява масивно струпване на скали и седименти с ветрилообразна форма на мястото където някогашната река се е вливала в езерото. Нейното изучаване е върховен приоритет за научния екип, тъй като финозърнестите седименти, натрупани в основата ѝ, са отличното местонахождение, където евентуално биха могли да бъдат намерени фосилизирани следи от живи организми.

„Ние наблюдавахме делтата от разстояние в продължение на повече от година, докато изучавахме кратерното дъно“, сподели изследователят Кен Фарли от Калифорнийския технологичен институт. „Към края на бързото ни придвижване най-сетне бяхме в състояние да я доближим и да заснемем снимки с все по-големи детайли, разкривайки къде можем да изучим тези важни скали“.

Т.нар. кампания „Делта Фронт“ започна официално на 18-ти април с придвижване на марсохода в югозападна и западна посока. Целта на тази кампания е „Пърсъвиърънс“ да разузнае най-добрият маршрут, откъдето може да се изкачи върху делтата, която се извисява на 40 метра над кратерното дъно. Налице са две възможности, наречени Нос Нукшак и Празнината Хоуксбил, откъдето вероятно марсоходът може да започне катеренето. Засега екипът клони към Хоуксбил, но плановете могат да се променят след като бъдат получени още данни.

Но независимо кой маршрут бъде избран, екипът ще проведе подробни научни изследвания, като също така ще бъдат взети скални проби по пътя нагоре. Същото ще бъде направено и по време на спускането. Очаква се „Пърсъвиърънс“ да събере осем проби в рамките на половин земна година, докато трае кампанията „Делта Фронт“.

След това „Пърсъвиърънс“ отново ще изкатери делтата, вероятно по другия маршрут, за да изпълни кампанията „Делта Топ“. Тя също ще продължи около половин година.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/