Как се извършва изгарянето на мазнините в тялото

17
226
Добави коментар
hlape
hlape

За да влезете във форма и да я запазите, е важно да разберете самия процес на това как се извършва изгарянето на мазнините в тялото. Това не е магия или ракетна техника – тук работи проста логика, по-точно логиката на нашето тяло.

В напълно оформения човешки организъм има определено количество мастни клетки, което се дължи на режима на хранене в детството и юношеството. Тялото използва тези клетки като джобове за съхранение на компресирана енергия – мазнини. Той няма да използва тези клетки, ако има други източници на енергия.

Мазнините, съхранявани в мастните клетки, са там, докато имаме нужда от енергия. Този удивителен механизъм за самосъхранение, необходим за нашето оцеляване, се формира на този етап от еволюцията, когато храната непрекъснато трябваше да се добива. Сега няма такъв проблем – ходим на пазар до най-близкия супермаркет, рафтовете на който са пълни с храна, но тялото ни не се е променило от онези времена, така че съхранява всяко неизразходвано парче-за в бъдеще. В резултат на това трябва да спазваме  диета и да спортуваме, за да поддържаме мастните резерви в умерен обем.

Как работят физическите упражнения

Необходимостта от упражнения и физическо възпитание възниква, защото начинът ни на живот напоследък се е променил драстично – движим се все по-малко, ако изобщо се движим, и всичко е оптимизирано толкова много, че разходът на енергия е сведен до минимум. Имаме коли, асансьори, ескалатори и дори понякога ни носят храна вкъщи. Много се е променило от дните на лов и събиране, когато сме били принудени да изминаваме километри в търсене на храна и да се борим за плячка, но наследихме характеристиките на тялото си от предците.

Натрупваме допълнително тегло и механизмът, разработен за нашата защита, сега има вредно въздействие, защото за съжаление еволюцията не е в крак с технологичния напредък.

Наука

Физическата активност ускорява метаболизма, тъй като нуждата от допълнителна енергия се увеличава. Тялото започва да изразходва съхраняваното гориво. Всяка храна, с участието на кислород, се разлага на три химични компонента: вода, въглероден диоксид и аденозин трифосфат (АТФ). АТФ е универсален източник на енергия за всички биохимични процеси, протичащи в живите системи. Определено количество АТФ постоянно присъства в мускулите и се консумира при необходимост (следователно нашите мускули са в състояние да се напрягат без подготовка и необходимостта от увеличаване на съдържанието на кислород в кръвта поради дълбоко дишане). АТФ, съхраняван в мускулите, се изгаря бързо и за да синтезира нови порции АТФ, тялото използва следните източници, по ред на приоритет:

карбохидрати (въглехидрати) – съхраняват се като глюкоза в кръвта, гликоген в черния дроб и мускулите;мазнини – в кръвта, мускулите и в тялото под формата на подкожни мазнини;протеин-тъканен протеин.

Този процес се случва в тялото ни всеки път, когато поемаме дълбоко въздух по време на тренировка. По този начин издишваме въглероден диоксид, който е страничен продукт от изгарянето на реалното тегло (т.е. мазнини), което губим, превърнато в CO2. Ако някога сте се чудили къде отиват мазнините от тялото, сега знаете – ние буквално го издишваме.

Добавки за отслабване

Темата за отслабване е много актуална и много интернет публикации са посветени на нея, в които съвети за отслабване и избор на правилните диети са описани по различни начини. Целият обем на тази информация със сигурност може да бъде полезен, но си струва да следвате препоръките внимателно и последователно. Спортните добавки за отслабване придобива особена популярност сред хората, които се интересуват от тази тема.

Следователно проблемът с наднорменото тегло на населението днес е много остър. Хората от всички възрасти и от всякакъв пол са податливи на затлъстяване с различни степени на тежест. Разбира се, изобретен от много „по-леки“ методи за отслабване, като например различни кремове, балсами, вълшебни блокери на мазнини/въглехидрати/калории,плодови диети… може да Продължи безкрайно, въпреки всички тези методи не само няма да ви донесе желания и трайни резултати, но могат и да бъде вредно за вашето здраве.

Първо, нека се запознаем със специализираните добавки за отслабване. Те включват:

Мазнини горелки. Това е първото нещо, на което купувачите обръщат голямо внимание, защото самото име говори само за себе си. Но на какво се основава тяхното действие, не всеки знае;L-карнитин. Ефектът на изгаряне на мазнини от това вещество, естествено за човешкото тяло, се основава на факта, че той играе важна роля в транспорта на мазнини, като помага да се използват като енергия. По този начин, в условия на физическо натоварване с помощта на L-карнитин, ще изразходвате енергия за сметка на телесните мазнини. В допълнение, карнитинът е много полезен за здравето на сърдечния мускул, когато се използва, кръвоснабдяването се подобрява и клетките са по-пълни с кислород и, както знаете, мазнините „изгарят“ в кислород;Блокери на калории (въглехидрати или мазнини). Те могат да ускорят процеса на отслабване. Принципът на действие на блокерите на калории е, че те спират разграждането на въглехидратите до захари, като премахват до 70% от консумираните въглехидрати от тялото! Същото се случва и с блокерите на мазнини, които позволяват част от консумираните мазнини просто да не се усвояват от тялото и да излизат, без да се отлагат в кръста ви;Намаляване на апетита. Както бе споменато по-горе, причината за напълняването е увеличената консумация на храна. Причината за всички сривове, преяждане и дисфункционален изход от диетата е повишен апетит. Измъчва Ви въпросът: как да се откажете от мислите за вкусно парче торта или бонбони? Отговорът е прост-добавки, насочени към намаляване на апетита! Такива продукти съдържат екстракт от Худия или други екстракти от растения, които не само значително намаляват апетита, но и понижават нивата на глюкоза и холестерол в кръвта.
Други спортни добавки за отслабване

В комбинация с тясно насочени добавки, които описахме в предишния параграф, трябва да вземете някои „обикновени“ продукти, които се използват за различни спортни цели, включително за отслабване. Сред тях са:

Протеин. Не забравяйте, че намаляването на теглото трябва да се отървете от мазнините, а не от мускулите. Затова силно препоръчваме да включите в диетата си протеинова смес, която е най-пречистена от въглехидрати и мазнини. При отслабване има смисъл да се използва казеин или многокомпонентен протеин: тези видове протеинови смеси надеждно защитават мускулите от катаболизъм, а също така потискат глада за дълго време.Аминокиселини. Имайте предвид, че аминокиселините BCAA не само ефективно възстановяват мускулите, но и увеличават изгарянето на мазнини, което е особено различно в левцина. Ето защо, когато избирате BCAA за отслабване, се съсредоточете върху добавки с повишено съдържание на левцин в сравнение с изолевцин и валин. Аминокиселинните комплекси с пълен или частичен спектър от аминокиселини също имат антикатаболен ефект, те са нискокалорични и следователно могат да бъдат алтернатива на протеина.Витамини и минерали. Тези биологично активни вещества участват във всички метаболитни реакции на организма, без достатъчен прием всяка спортна цел ще бъде недостижима. Поне укрепваща витаминно-минерална добавка е необходима за човек, който отслабва и се ограничава в храната и съответно във витамините и минералите, които влизат в тялото изключително с нея.Мастни киселини. Класът на ненаситените мастни киселини (Омега 3, 6 и 9) е от огромно значение за човешкото здраве: те предотвратяват сериозни заболявания и например имат благоприятен ефект върху външния вид. Но ние в този случай се интересуваме от ефекта на ненаситените мастни киселини върху увеличаването на скоростта на метаболизма и увеличаването на изгарянето на подкожната мастна тъкан. Да, тази“ здравословна „мазнина помага да изгорите“ вредните “ мазнини от отлаганията! В допълнение, полиненаситените мастни киселини стабилизират нивата на кръвната захар, като по този начин предотвратяват появата на пристъпи на глад и резки инсулинови скокове.

Така че, тръгвайки по пътя на войната с наднормено тегло, със сигурност ще спечелите блестяща победа, ако комбинирате физическа активност и правилно хранене с хранителни добавки, подходящи за отслабване.

Коментирайте статията

коментари