Пилотираният космически кораб Крю Драгън с частната мисия Аксиом-1 се разкачи от Международната космическа станция

1
166
Добави коментар
redbul80
redbul80

25 април 2022 г. 08:50 ч. След неколкодневно забавяне поради лошо време, пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ с екипажа на частната мисия „Аксиом 1“ се разкачи от Международната космическа станция тази сутрин в 04:10 ч. българско време.  

Кацането е насрочено за днес в 20:06 ч. българско време.

Екипажът на мисията се състои от командира Майкъл Лопез-Алегрия (САЩ), пилота Лари Конър (САЩ) и специалистите Ейтан Стибе (Израел) и Марк Пати (Канада). Макар че Лопез-Алегрия е бивш астронавт на НАСА, понастоящем той е служител на Аксиом. С това настоящата експедиция се превърна в първата изцяло комерсиална такава, посетила орбиталната станция. 

Стибе е вторият гражданин на Израел, който полетя в космоса. Първият, Илан Рамон, загина през 2003 г. по време на катастрофата на совалката „Колумбия“. 

Лошото време в САЩ разстрои графика на пилотираните полети на страната. Мисията „Аксиом 1“ трябваше да се прибере на Земята още миналата сряда. Петдневното забавяне доведе до отлагане на полета и на следващия кораб „Крю Драгън“ на четвъртата му мисия, посветена по ротацията на редовния екипаж на МКС. Сега нейното изстрелване е насрочено за 27-ми април в 10:52 ч. българско време. 

На кадъра: пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ запалва двигателите си, за да се отдалечи от Международната космическа станция. Photo credit : Axiom-1