УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с четирима астронавти на борда излетя към МКС!

1
248
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракета „Фалкън 9“ извежда кораба „Крю Драгън“ към орбита по време на днешната мисия. Photo credit : NASA / Aubrey Gemignani

27 април 2022 г. 11:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 27-ми април, в 10:52 ч. българско време, от космическия център Кенеди в САЩ излетя ракета „Фалкън 9“ с космически кораб „Крю Драгън“ и четирима души на борда. Това е важна мисия, свързана с ротацията на редовния екипаж на Международната космическа станция, като в условията на днешната война между Русия и Украйна е от съществено значение, че американската компания СпейсЕкс продължава да си изпълнява задълженията безаварийно и същевременно осигурява цялостна независимост на НАСА от руснаците. 

Командирът на кораба е Кейл Линдгрен – ветеран от НАСА, като това е вторият полет за него. Пилотът е Робърт Хинс, който лети в космоса за пръв път. Двамата са придружени от специалистите Джесика Уоткинс от НАСА, която също лети за пръв път, и Саманта Кристофорети от астронавтския корпус на Европейската космическа агенция с една предходна мисия зад гърба си. 

„Крю Драгън“ ще пътува 16 часа, след което ще се скачи към модула „Хармъни“ от американския сегмент на МКС.

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана първата степен „B1067“, като това бе четвъртият полет за нея. При предходните си мисии тя е служила за изпращането в орбита на товарен кораб „Карго Драгън“ през юни 2021 г., на пилотиран кораб „Крю Драгън“ през ноември 2021 г. и на турски спътник месец по-късно. Днес отново нямаше никакви проблеми по време на мисията и след като си свърши работа степента извърши меко кацане върху плаващата платформа „Недоимък на достойнство“. 

Но пилотираният кораб „Крю Драгън“ е съвсем нов и той притежава собствено название „Фрийдъм“. „Фрийдъм“ ще се присъедини към останалите кораби от флотилията на СпейсЕкс – „Индевър“, „Ендюрънс“ и „Ресилиънс“. Според сегашните планове на Мъск това е последният кораб „Крю Драгън“, предвиден да бъде построен. Очевидно целта е компанията да се фокусира върху следващото поколение ракети и кораби „Старшип“. 

С вече построени четири кораба „Крю Драгън“ СпейсЕкс прогнозира, че ще може да провежда по шест пилотирани мисии годишно – две, посветени на ротацията на екипажа на МКС, две частни мисии до МКС и две мисии в свободна орбита около Земята. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/