ФИНАЛ НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ „ЗА УСТОЙЧИВО И ЗЕЛЕНО БЪДЕЩЕ“ ПО ПРОЕКТ INNOAIR

1
359
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Над 50 студенти от УХТ Пловдив и ВСУ „Черноризец Храбър“ се включиха в състезание под наслов „За устойчиво и зелено бъдеще“, организирано от Асоциация за развитие на София в рамките на проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Студентите от Университета по хранителни технологии – Пловдив работиха по създаването на калкулатор, изчисляващ икономическите ползи от активните начини на придвижване, а тези от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ разработиха калкулатори, които изчисляват здравните ползи.

Целта на изработването на калкулатори за икономическите и здравните ползи от активния транспорт е да се подсили мотивацията на хората за използване на активен начин на придвижване, като по този начин се подобри и качеството на въздуха, да се подпомогне вземането на решения в тази насока на градско ниво и да се даде възможност за вторично използване на данни.

Всички отбори представиха идеи за калкулатори, базирани на проучвания и анализи, които могат да бъдат реализирани и използвани от всеки гражданин.

Жури от експерти в сферата в състав инж. Димитър Петров, директор на Дирекция “Управление и анализ на трафика”, Столична община, Румяна Гълъбова и Симона Йончева, главни експерти, отдел „Въздух“, Столична община, проф. д-р Валентина Николова-Алексиева, декан на Стопански факултет на УХТ, доц. д-р Борислав Миленков, катедра „Компютърни системи и технологии“, УХТ, доц. д-р Веселина Спасова, ръководител на магистърска програма „Софтуерно инженерство и мениджмънт“, ВСУ „Черноризец Храбър““ и Севдалина Войнова, координатор на проект ИНОЕЪР, се изправиха пред трудната задача да изберат двата най-добри прототипа, които да получат финансиране за реализация.

Запознайте се с някои от идеите на студентите от УХТ Пловдив: Отбор „УХТ Студенти“ спечелиха 1-во място с идеята си за калкулатор, който изчислява икономическите ползи от активен транспорт, както на индивидуално, така и на колективно ниво. Той е с интересна визуализация и добра видимост на икономическите ползи. Начинът, по който работи калкулатора, дава възможност за работа в реално време с данни и високо ниво на прототипиране. Освен това той може да изчислява и времето за възвращаемост на инвестиция за придвижване с активен транспорт. По създаване на калкулатора са работили студентите Димитрина Атанасова, Глория Биковска, Антоанета Цанова, Памела Златанова, Иван Павлов и Илия Йорданов.

„Много сме щастливи, че имахме възможността да участваме в такъв голям международен проект. Темата за зелената икономика и устойчивото развитие е изключително актуална, така че вложихме голямо желание и ентусиазъм в екипната работа за разработването на калкулатора за икономическите ползи от активния транспорт.“ каза Иван Павлов, студент в 4 курс, спец. Икономика на хранителната индустрия, УХТ-Пловдив.

Отбор „EcoFriends“ се класираха на 2-ро място и представиха концепция за калкулатор, който изчислява ползите от използването на електрическа тротинетка спрямо използването на дизелов автомобил, тъй като тяхно проучване, показва, че най-често използваните автомобили са дизелови. Техния прототип лесно може да бъде разширен с още функционалности освен тротинетки, като например градски транспорт. Участници в отбора са Валентина Караначева, Станислава Йочева, Яница Димитрова, Йордан Ананиев, Цветан Хашев и Теодор Тодоринов.

От отбор „Мисия-Емисия“ станаха 3-ти и представиха калкулатор, който изчислява вредата от използване на различни видове моторни превозни средства, алтернативите, които могат да се използват за определения от потребителя маршрут, както и евентуалното положително влияние за околната среда, ако се използва алтернативния начин на придвижване. Участници в отбора са Мария Александрова, Мария Брънчева, Мими Манева, Владислав Борисов, Севда Хюсеинова, Константин Йотов, Росен Господинов, Ива Ранчева и Васил Тотев.

Ръководител на проектите на УХТ Пловдив е доц. Марковска от катедра „Икономика, предприемачество и управление“. „Убедена съм, че днешния форум ще допринесе за популяризиране мисията на проекта ИНОЕЪР и ще подобри уменията на всички участници в областта на зелените иновации и предприемачеството. Чрез състезанието се генерират наистина работещи идеи, които могат да станат част от добрите практики и европейски мерки за осигуряване на устойчиво бъдеще.“ каза проф. д-р Валентина Николова-Алексиева, декан на Стопански факултет на УХТ-Пловдив.

Студентите от ВСУ „Черноризец Храбър“ представиха не по-малко интересни идеи: Отбор „Steppy”, състоящ се от чуждестранни студенти от Англия и Индия спечели журито и 1-то място с идея за приложение, което е фокусирано върху пешеходците. Функционалностите на приложението включват получаване на точки за изминато разстояние пеша, с колело или обществен транспорт, а чрез тях различни награди и отстъпки. Steppy работи по сходен модел на приложението SofiaCoin (достъпно за iOs и Android). Освен стимулите за активно придвижване обаче, Steppy предлага прогноза за времето, разписание на обществен транспорт, както и игрови елемент със снимане на забележителности. Отборът е интернационален и в него са участници от Англия, България и Индия – Кристофър Брасков, Димитър Попов и Адил Рехман.

Отборът завърши презентацията си с цитат от Платон – „Липсата на активност унищожава доброто състояние на всяко човешко същество, докато движението и физическите упражнения го спасяват и съхраняват.“

“CycleBuddy” е отборът, който разработи приложение, изчисляващо голям набор от статистически данни от придвижване с велосипед. Те се класираха на 2-ро място. Разработчиците вече са подбрали езици за програмиране в различните операционни системи и са уточнили как да събират множество различни данни като маршрут на картата, скорост, разстояние, надморска височина и други статистически данни за ефективността. Участниците в отбора са Ерхан Калинов, Ирена Илиева и Калин Тодоров.

Отбор „За устойчиво и зелено бъдеще“, които също се класираха на 2-ро място представиха проект, базиран на проучване проведено сред 71 потенциални потребителя. Приложението отново цели да предизвика гражданите да слязат от личните си автомобили като дава възможност за свързване с други смарт устройства, преглед на най-близките спортни терени, статистика, маршрути, постижения и предизвикателства, както и гласови нотификации. Участниците в отбора са Милена Кожухарова и Кристиян Иванов.

„Здравните ползи от алтернативен начин на транспорт“ бяха отборът, който се класира на 3-то място. Те представиха приложение, което визуализира ползите от активното придвижване на индивидуално, групово и на национално ниво. Освен скорост, местоположение, ускорение, изгорени калории и спестени вредни емисии, приложението показва и намален риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Участници в отбора са Цветомир Салутски и Георги Георгиев.

Ръководител на проектите на ВСУ „Черноризец Храбър“ е доц. Спасова, ръководител на магистърска програма „Софтуерно инженерство и мениджмънт“.

Можете да гледате запис от представянето на проектите ТУК, както и обявяването на наградените отбори ТУК.

Желаем успех на спечелилите първо място отбори „УХТ Студенти“ и „Steppy” в реализирането на идеите им!

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.