Китай ще изстреля днес товарния космически кораб Тянжоу-4

1
203
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата-носител „Лонг Марч 7“ с товарния космически кораб „Тянжоу 4“. Photo credit : CNSA

9 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Стига всичко да мине по план, днес от космическия център Уенчан ще бъде изстреляна ракетата-носител „Лонг Марч 7“ с товарния космически кораб „Тянжоу-4“. Това се очертава да бъде третата товарна мисия до орбиталната станция на Китай. 

Полетът е насрочен за 20:56 ч. българско време. 

Космическият кораб ще достави провизии за следващата дългосрочна пилотирана експедиция. Нейният старт предварително е насрочен за 5-ти юни, като тя ще се състои от трима души, имената на които все още не са оповестени публично, и ще достигне орбита посредством пилотирания космически кораб „Шенчжоу 14“. 

Експедицията трябва да изпълни отговорни задачи – предвидено е да посрещне двата лабораторни модула „Уентян“ и „Ментян“ и да ги прикачи към станцията, докато тя придобие Т-образна форма. Изстрелването на първия модул е насрочено за юли, а на втория – за октомври. Стига всичко това да бъде осъществено успешно, вече завършената станция ще позволява застъпването на мисиите. Така полетът на по-следващата пилотирана експедиция „Шенчжоу 15“ ще може да бъде осъществен преди корабът „Шенчжоу 14“ да се завърне на Земята и така да станем свидетели на първото предаване на щафетата. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/