Изпращане на пореден випуск ученици на НПГПФ

1
209
Добави коментар
maznio007
maznio007

Изпратиха учениците на випуск 2022 на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ). За 98-ми път гимназията създава кадри за печатната и графичната индустрия в България.

Датата на изпращането (11 май) съвпада и с други светли празници – българската православна църква почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. Денят също се чества и като Ден на библиотекаря.

Четири паралелки с общо 105 абитуриенти завършват по специалности полиграфия, фотография, графичен дизайн, компютърна анимация, компютърна графика и библиотекознание. Абитуриентите бяха изпратени с празничен водосвет и официално връчване на грамоти на отличилите се от д-р. инж. Цветанка Апостолова – директор на гимназията. По време на събитието присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, медии и др.

 

 

 

Събитието се превърна в истински празник за цялото училище, както и за родителите и учителите, които изпратиха завършилите възпитаници и техните класни ръководители. Настроение създадоха рециталите на ученици, изпълненията им на народни и рок песни, както и соло на китара, което продължи и след официалната част.

 

 

На добър час на абитуриентите!

НПГПФ е създадена през 1923 г. по инициатива на Александър Македонски – пръв неин директор, който по онова време е бил директор на Държавната печатница. Гимназията преминава през множество трансформации през годините, но все още пази основния си профил – образование в сферата на полиграфията и графичните изкуства.

Дългогодишният директор на гимназията д-р. инж. Цветанка Апостолова се грижи училището да бъде база, оборудвана с най-модерна техника. Учениците разполагат с модерно фотографско оборудване, дронове, интерактивни учебни дъски, софтуер и хардуер за графичен дизайн и анимация. На разположение на учениците има печатно и книговезко оборудване.

Интересът към специалностите е огромен, а гимназията има нужда от допълнително разширение на сградите, за да поеме желаещите прием ученици.

За учебната 2022 – 23 приемът започва от 17 юни 2022. За специалностите фотография, компютърна графика, графичен дизайн и анимация приемният изпит е по рисуване. Приемният изпит за специалностите полиграфия и библиотекознание е по български език.

 

 

Вижте още:

Открит урок в НПГПФ

90 години НПГПФ