Още четири български училища са световно признати от Google

1
210
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен, 7 ОУ „Панайот Хитов“, гр. Сливен, СУ „Черноризец Храбър“, гр. Пловдив и СУ „Христо Груев Данов“, гр. Пловдив са новите образователни организации, които получиха престижния статут на Google референтни училища. С тях те стават общо 16 в цялата страна, а до края на годината се очаква броят им да се удвои.

Google референтно училище е програма на Google за учебни заведения, които чрез внедряването на дигитални технологии, работят за подобряване на учебния процес. Новите училища в нея се подготвят за присъединяването си от началото на тази година с активната подкрепа на българския Център за творческо обучение.

„С тези успехи поставяме България на световната карта на иновациите при използване на дигитални технологии в образованието – цел, за чието постигане организацията ни работи от години. Ние подкрепихме училищата в целия процес по кандидатстване за програмата, работихме отделно с всяко от тях, за да успее да покрие тези изисквания и да кандидатства за програмата.” – споделя д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, който е единствен партньор на Google Cloud със специализация „образование“ в България.

Плевенското СУ „Стоян Заимов“ работи с инструментите на Google за образованието от 2020 г. и има повече от 10 обучени учители по програмите Google Certified Educator. Разполага със 150 Chromebook устройства и обучава 1 паралелка по модел 1:1 (устройство за всеки ученик). От своя страна, 7 ОУ „Панайот Хитов“ в гр. Сливен е част от училищата, работещи с Google Workspace за образованието от юни 2019 година. 8 от общо 15 учители в училището са сертифицирани обучители по програмите на Google, а за ученици и учители са осигурени 47 Chromebook устройства, част от които служат за паралелката в 6 клас, обучаваща се по модел 1:1.

СУ „Черноризец Храбър“ използва Google Workspace for Education още от 2019 година. Училището разполага с общо 40 сертифицирани учители по програмите Google Certified Educator ниво 1 и ниво 2, 200 Chromebook устройства и 10 паралелки, обучаващи се по модел 1:1. Другото пловдивско училище – СУ „Христо Груев Данов“ вече повече от три години използва дигиталните инструменти на Google. 15 учители от екипа са сертифицирани обучители, а три паралелки се обучават по модел 1:1 с помощта на 137 Chromebook устройства за учители и ученици.

До момента Google референтните училища в страната са Езикова гимназия „Иван Вазов“, гр. Пловдив, Втора езикова гимназия „Томас Джеферсън“, гр. София, ПГХТТ  Пловдив, ОУ „Яне Сандански“, гр. Пловдив, СУ „Св.Св. Кирил и методий“, гр. Пловдив, СУ „Васил Левски“, гр. Ардино, ОУ „Христо Ботев“, гр. Ахелой, ЕСПА София, 44 СУ „Неофит Бозвели“, гр. София, както и Uwekind София. Сред тях са и ПГКМКС Варна и ОУ „Екзарх Антим Първи“, гр. Пловдив, които придобиха статута си този февруари. Като част от програмата, те използват активно инструментите на Google по креативен и иновативен начин, като прилагат технологии в класната стая и така достигат до позитивно въздействие върху обучението на учениците.

„Google референтно училище” е сред най-престижните световни програми на Google за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез дигитални технологии. Всички директори, учители и родители са добре дошли да разберат повече за дигиталната трансформация, програмата и модела 1:1 (устройство за всеки ученик) като се свържат с Център за творческо обучение.