100 нови NCS цвята – Printguide.info – Електронно издание за принт технологии

1
167
Добави коментар
maznio007
maznio007

За първи път от 2004 г. насам NCS Color AB добави нови цветове към стандартите за NCS. Добавени са 100 нови цвята, което допълва гамата до 2050 цвята, които вече са налични в избрани NCS скали.

Защо са добавили нови цветове?

100-те нови цвята са резултат от съвместни усилия между NCS Color и глобална общност от професионалисти в областта на цветовете за подобряване на системата NCS.

„Ниските хроматични цветове са константа в нашия списък с предлагани цветове. През годините видяхме колко важни са тези цветове. Те често се използват в проекти за разработване на цветове за индустрията, за декоративни бои, брандиране за кухни, домакински уреди, автомобилна индустрия и т.н. и периодично оглавяват списъка на най-търсените цветове от дизайнерската общност.” – сподели Ингела Коски-Вахала, продуктов мениджър, NCS Color AB

Ниските хроматични цветове са много важни както в интериорния, така и в екстериорния дизайн, архитектурата и продуктовия дизайн. Трудно е обаче да се разграничат различните цветните проби с ниска хроматичност, докато не бъдат приложени. След като се приложи цветът, леките разлики в нюанса могат да окажат твърде голямо влияние върху крайния дизайн, който изглежда твърде бежов или твърде сив при определено осветление. Точно по тази причина в помощ на потребителите NCS Color направиха стандартната гама от цветове по-плътна в ниската хроматична област на цветовото пространство.

 

 

Какво са добавили в новите цветове?

Новата технология позволи на NCS да произвежда мостри в напълно нови нюанси при ниските хроматични цветове. Тези 100 цвята никога досега не са съществували в цветовата гама на NCS Standard и с добавянето им запълват празнините в гамата и разширяват полезността и при практическото приложение на дизайна и прецизността на съвпадението на цветовете.

Ниско хроматичните цветове са най-често използваните цветове от гамата NCS, освен истинските неутрални (N суфиксни цветове в неутралната сива скала от бяло до черно). Новите цветове са от областта на кръга от нюанси между жълто и червено, включително бежово и кафяво (които са нюанси на оранжево) и розово, което е нюанс на червено.

Тъй като „Бялото“ е изключително важен цвят, особено за боите, NCS добавиха два нови нюанса в това пространство, 0601 и 1001, за да съответстват на най-често продаваните тонове бяла боя, които имат черно между 05 и 10 и цветност между 00 и 02 .

В обобщение ще откриете, че в новите цветове има много леко оцветени бели и сиви, много повече бежови цветове и някои „безопасни“ почти бели.

„Гордеем се с това, че непрекъснато работим за подобряване на системата за естествени цветове и нейните физически и цифрови еквиваленти. Добавянето на 100 нови стандартни цвята е важен етап за нас” каза Елин Аскфелт, главен изпълнителен директор, NCS Color
Актуализирани инструменти за дизайн (NCS скали)

NCS пуснаха актуализация на най-популярните инструменти за дизайн (мострени скали), за да подобрят използваемостта на инструментите, както и тяхната устойчивост.

Скалите NCS Index, NCS Atlas, NCS Block, NCS Album и NCS Box са преработени, за да включват новите 100 цвята и да направят още по-лесна навигацията при търсене на перфектния цвят за вашия проект. Пластмасовите елементи използвани за изработката им са сведени до минимум.

 

С новата версия на NCS Index е оптимизирано сортиране на цветовете, като то се основава както на потребителските предпочитания, така и на NCS Color Circle, което прави намирането на цвета бързо и лесно. В рамките на всяка секция с нюанси, цветовете са подредени по нюанс след NCS цветния триъгълник, на всяка страница по-светлите цветове са отгоре, а по-тъмните отдолу. Ниските хроматични цветове могат да бъдат намерени в отделен раздел и са сортирани по нюанс, който е предпочитаният метод за избор на тези видове цветове.

 

NCS скали (каталози) можете да намерите тук.