Марсоходът на НАСА Кюриосити засне интересно скално образувание с формата на врата

1
293
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимката, заснета на 7-ми май от марсохода на НАСА „Кюриосити“. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

13 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снимка, заснета от марсохода на НАСА „Кюриосити“ на 7-ми май, привлече общественото внимание и разпали поредните теории за присъствието на извънземни на Червената планета. Но подобно на други сходни случаи, когато марсианските мисии са се натъквали на причудливи форми на марсианската повърхност, става въпрос за най-обикновен природен феномен. 

Въпросната фотография беше публикувана на сайта на НАСА веднага щом бе получена от марсохода, подобно на всички останали изображения, така че е важно да се подчертае, че американската космическа агенция никога не се е опитвала да я прикрие. Но не може да отречем – това, което се вижда на нея, е наистина забележително. Като че ли сред марсианските скали има врата и съвършено издялана стена. Нима този път наистина не става въпрос за творение на чуждоземен майстор? 

Уви, не… характеристиките на скалите на планината Шарп, по която се катери марсоходът „Кюриосити“, свидетелстват затова. 

Както сами можете да забележите на фотографиите, скалите са със слоеста структура. Посредством естествени геологични процеси, включително ерозия, долната част от скалния масив се е откъснал и се е изтърколил надолу, като по този начин се е образувала кухината. 

Но защо тя толкова много наподобява врата? 

Всъщност до голяма степен става въпрос за възприятие на човешкия мозък – той е програмиран да открива познати фигури на случайни места. Явлението се нарича парейдолия и е добре описано от психолозите. Най-разпространена е т.нар. лицева парейдолия – когато виждаме човешки лица в природни обекти, например в облаците или когато гледаме Луната. 

Напомням, че през 1977 г. орбиталните мисии на НАСА „Вайкинг“ заснемат хълм сред равнината Кидония, който напомня на човешко лице. Макар че учените са категорични, че става въпрос за оптична илюзия, случаят нашумява, най-вече благодарение на писателя на конспиративни теории Ричард Хогланд, който публикува статии и книги как освен „лицето“ в района на Кидония има и древни пирамиди, останки от някогашна цивилизация. И до ден днешен спекулациите продължават, макар че съвременни мисии заснеха нееднократно въпросното „лице“ и доказаха, че то е най-обикновен природен феномен. Даже през 2000 г. излиза холивудският филм „Мисия до Марс“, в който астронавтите изследват „лицето“ и, разбира се, откриват какво се е случило с извънземните…

Така че „Кюриосити“ не е открил доказателства за живот на Марс, но това не означава, че НАСА не се е захванала със задачата – понастоящем в делтата на кратера Йезеро работи по-мощният марсоход „Пърсъвиърънс“, който притежава нужните инструменти, за да открие следите от някогашните живи организми… ако такива изобщо е имало на Червената планета.  

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/