Почина големият илюзионист Астор

1
304
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Почина известният български илюзионист Астор.

„За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината“. Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник – Астор. „Сбогом, Астор“, написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски. 

В последните месеци Астор е имал здравословни проблеми.

Антраник Шаварш Арабаджиян, популярен с артистичния си псевдоним Астор, е български илюзионист от арменски произход. Роден е на 18 ноември 1943 г. в Шумен. Той е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.

Собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“ – за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“ (2008).

В едно от последните си интервюта, Астор се похвали, че красивата съпруга на Росен Плевнелиев  – Деси Банова му е била асистентка. „Така беше, правихме фокуси. Когато се запознахме, бях с Орфи имахме представление. И в разговор след него, двамата се впечатлихме от нея и й предложихме да ни бъде асистент. За кратко беше, но за съжаление се разминахме после, защото аз отидох в чужбина по работа и после нещата се разсъхнаха. Но не съм лъгал нито нея, нито никой. Аз на сцената само мамя, иначе не“.  Деси бе едно от лицата, които са впечатлили с излъчването си мага.

Преди да си отиде, световноизвестният фокусник събера различни епохи на една сцена по повод своя годишнина. 

Астор, който живя в къщата на своя учител Мистер Сенко бе създал уникален стил на забавление чрез контакта с публиката в ресторанта си. На една от стените има плакати с образите на всички велики магьосници – Мистер Сенко, Орфи, Факира Мити, Харди и разбира се – Худини.

„Познавам и Дейвид Копърфийл,  „махал съм си главата“ и пред него. Той сега се отказа от сценична дейност, но мога и аз да полетя като него. Не е труден фокусът му“, с усмивка си спомни колегите Астор.

Фокусникът, който в момента прави фестивали за магии, е бил от най-добрите приятели на Емил Димитров. „Пепа и Юлиян, братът на Емил са ми кумове. Факира Мити таткото на Емо и Юлиян, който също беше фокусник сме имали незабравими мигове заедно. А дъщеричката ми Ари е правена на леглото на Факира Мити“, допълни Астор.

78-годишният илюзионист е имал много любови в живота си, но най-помни певицата Мими Иванова. „Като се запознахме тя беше на 19 години, току-що завършила музикалното училище. Десетина мъже се хвърляха яростно в надпреварата, която ще им осигури нейната компания. Три години бяхме много влюбени“, разказва с пламък в очите Астор. Връзката обаче се разпада, тъй като певицата заминава да работи в чужбина. „И след няколко раздели реших, че трябва да прекратим интимността. Но аз я запознах с Развигор Попов в пушкома на зала „България“, в един от антрактите, докато почивахме между репетициите“, разказва мага. От тогава семейството е много близко с илюзиониста.

Според Астор, в живота любовни магии няма. Няма и обикновени магии. „Аз не вярвам във врачки и темподобни. Всичко е в главата ти. Ако си повярваш, че някои „нещо ти е направил“, със сигурност ще се разболееш. Нито вярвам във води от мъртъвци, които носят нещастие, нито в червени конци, които се връзват за щастие. Това са пълни глупости. Всичко идва от духа човешки и от главата“, категоричен е Астор.

За най-паметна среща той помни тази с баба Ванга. „На 22 години бях и имах представление в Петрич. Изпреварах хора вярно, но много исках да я видя. Бях чел доста за нея. Като влязох тя каза: „Ти що дириш тук, я виж колко хора чекат, а ти от раз искаш да дойдеш?“. После му казала, че го чака успех и няма за какво лошо да го предупреждава. „Най ме радва, че ми каза – ти си добър човек, когато имаш нужда от мен, винаги си добре дошъл. Ще ти гледам винаги“. Това ме топли най-много“, умилява се Астор.

Според него, дарбата на Ванга идва от телепатията, която получава чрез предмети, на човека за когото говори. „Или е захарче, или е снимка или нещо друго. Това са силни хора, които разчитат знаците. И аз съм имал случаи, в които съм се заигравал с телепатията. Но го правя рядко“, сподели ни в една от последните си срещи с усмивка най-добрият бг магьосник на нашето време – Антраник Шаварш Арабаджиян – Астор.

Екипът на „24 часа“ изказва искрени съболезнования към близките на Антраник.

Почивай в мир, Астор!