8 пролетни смеси с етерични масла

1
280
Добави коментар
famozni
famozni

Съдържание

Защо пролетта е идеална за ароматерапия?
Най-добрите етерични масла за пролетни смеси
Бележка за смесването на етерични масла
Пролетни смеси
Предупреждение

По същество…

Пролетният сезон се свързва с идващата топлина, свежи валежи, раззеленяване и разцъфване на цветята, по-дълги дни и празници като Великден и Гергьовден. Това е време на промяна, на обновяване и подмладяване. Ароматерапията може да ви помогне да внесете пролетта и всичките й аромати във вашия дом. Етеричните масла като лавандула, евкалипт, лимон, бергамот, грейпфрут, лайм, тамян и иланг-иланг имат уникални ароматни профили и съставки, които могат да ободрят сетивата ви, да подобрят настроението ви, да озарят вашето пространство и да ви разкрият същността на пролетта!

Защо пролетта е идеално време за ароматерапия?

Пролетта е особено уникално време за използване на силата на ароматерапията. Пролетните флорални смеси ще ви помогнат на доброто настроение през пролетта. Ако студени месеци не ви влияят добре, флоралните етерични масла могат да добавят приятна и приветлива атмосфера във вашето пространство. Смята се, че цитрусовите пролетни смеси енергизират и освежават настроението, така че цитрусовите етерични масла са идеални, за да победят последните зимната тъга и да се зарадват на предстоящите по-дълги и топли дни.

Ароматерапията може също да помогне за облекчаване на симптомите, свързани със смяната на сезоните, като алергии, главоболие, умствена замъгляване, запушване на носа и запушване. Етеричните масла като лавандула, евкалипт, чаено дърво и мента притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на сезонните алергии. Етеричното масло от мента отдавна се свързва с намаляване на главоболието. Може да се разпръсне в стаята или да се смеси с носещо масло и да се приложи локално в основата на шията за оптимални резултати.

Смята се, че етеричните масла като здравец, грейпфрут, плодове от хвойна и розмарин, както и изброените по-горе, притежават детоксикиращи свойства.Когато пролетните смеси се използват в дифузер, тези масла могат да помогнат за пречистване на въздуха, който дишате, както и на дихателните ви пътища. Тези масла също могат да излъчват нежни противогъбични и дезинфекциращи свойства, когато се включат в естествени рецепти за почистване на повърхности около дома, като универсални почистващи спрейове, почистващи препарати за баня, почистващи препарати за тоалетни и други дезинфектанти.

Най-добрите етерични масла за пролетта
Флорални етерични масла

Флоралните масла, най-вече лавандула, здравец и иланг-иланг, се използват в ароматерапията за лечение на стрес и тревожност, както и напрежение в тялото. Като най-универсалното етерично масло в ароматерапията, лавандулата притежава разкрасяващи, терапевтични и лечебни свойства, които могат да поддържат вашето психическо и емоционално благополучие с мекия си, успокояващ аромат. Флоралните етерични масла са противогъбични, антисептични и перфектни за пречистване на въздуха.

Етерични масла от мента

Маслата от семейството на ментата са особено полезни за употреба през пролетта поради техните стягащи, антисептични свойства и свеж, ментов аромат, който стимулира сетивата. Маслото от мента може да облекчи симптомите на сезонни алергии. Техните противогъбични свойства също правят ментовите масла полезни за почистване на повърхности около дома. Етеричните масла в семейството на мента включват мента и уинтъргрийн.

Тревисти етерични масла

За смес, която напомня росна, прясно окосена трева, тревните етерични масла се извличат от листата на ниско растящо растение. Тези масла включват евкалипт, чаено дърво, розмарин и лайка. Ароматният профил на маслата в категорията Тревисти варира от освежаващо до остро. Билковите етерични масла са чудесни за премахване на неприятните миризми, повдигане на настроението ви и релаксация.

Цитрусови етерични масла

Свежи, плодови и ободряващи, цитрусовите етерични масла са сърцето на пролетните смеси за дифузери. Масла като лимон, бергамот, лайм, грейпфрут и див портокал имат приповдигащ и енергизиращ ефект. Със своите пречистващи съставки масла като лимон, лайм и бергамот могат да поддържат имунитета и да облекчат симптомите на сезонни настинки и алергии. Цитрусовите масла също са полезни, когато се добавят към натурални почистващи продукти, заради своите освежаващи аромати.

Дървесни етерични масла

Извлечени от корени, листа, клони или смола на дървесни видове, дървесните етерични масла притежават земен аромат, който напомня на разходката в гората. Етеричните масла като кедър, тамян, чаено дърво и сандалово дърво са видове дървесни масла, които осигуряват заземяващ ефект и балансират всяка смес. Дървесните етерични масла се смесват особено добре с флорални масла като лавандула и евкалипт, засилвайки техните релаксиращи и успокояващи ефекти . Смята се, че кедърът и чаеното дърво поддържат здрава дихателна система и предпазват кожата от стресовите фактори на околната среда, докато тамянът и сандаловото дърво могат да насърчат усещане за релаксация и баланс на настроението. Свойствата на дървесните етерични масла включват антибактериално, противовъзпалително, стягащо и антисептично действие. Кедровото дърво действа и като естествен репелент за насекоми, идеален за локално приложение, тъй като насекомите стават по-изявени през пролетта.

Съвет за смесване на етерични масла

Както беше обсъдено в нашата статия за синергичните смеси, различните видове етерични масла могат да бъдат категоризирани като горни, средни и базови нотки в зависимост от тяхната сила и профил на аромата. Етеричните масла от мента и цитрусови плодове притежават свеж, пикантен аромат, което ги прави ефективни връхни нотки. Билковите и флоралните масла са по-меки и могат да имат трайно въздействие, когато се разпръснат или смесят с други масла. Това ги прави идеалната средна нотка във всички пролетни смеси. Поради своята земна природа, дървесните етерични масла могат да са средни нотки или да поемат ролята на базови нотки, за да поддържат другите масла в сместа. Обикновено средната нотка предполага най-голямото количество дифузерна смес, заемаща 75% от формулата. Междувременно горната нотка заема 20%, а основната само 5%. За по-балансирана смес, друго идеално съотношение е 3:5:2, или 30% горна нотка, 50% средна и 20% основна нотка.

Прочетете статията ни за синергия в ароматерапията!

Дифузерни пролетни смеси

Имунитет – Алергии? Дръжте симптомите на разстояние и дайте на имунната си система необходимия тласък с тази ободряваща пролетна смес!

Комфорт – Тези масла ще ви предразположат с прекрасния си аромат.

Лавандулови нощи – Романтична, релаксираща комбинация от цветя и нотка на цитрусови плодове. Идеален за пролетна вечер на свещи.

В априлските дъждове разцъфват майски цветя – Пресъздайте успокояващата миризма на пролетния дъжд.

Пролетна смес за фокус – Съсредоточете се върху това, което искате с тази пролетна смес.

Пролетно почистване – Пролетна смес, с която ще пречистете въздуха в дома си.

Силата на цветята – Тази пролетна смес носи ароматът на прекрасните пролетни цветя

Събуждане – Разпръснете тази събуждаща смес сутрин, за да се отърсите от съня и да посрещнете деня.

Предупреждение

Както при всички продукти на Етерим, етеричните масла са само за външна употреба. Въпреки че рядко се наблюдават неблагоприятни ефекти от употребата на етерични масла, възможните симптоми на отрицателни странични ефекти включват: обриви и/или стомашно-чревен дистрес (като стомашна болка, гадене и повишена киселинност). Бременните жени не бива да използват определени етерични масла. Ако сте бременна или кърмите и настоявате да използвате тези масла, препоръчително е да потърсите медицински насоки от лекар преди употреба. Маслата винаги трябва да се съхраняват на място, недостъпно за деца.