НАСА и Боинг потвърдиха техническата готовност за полета на Старлайнър след два дни

1
230
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците подготвят космическия кораб „Старлайнър“ преди неговото прикачване към ракета-носител „Атлас 5“ за полета на 20-ти май. Photo credit : NASA

17 май 2022 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. На специална пресконференция днес НАСА и Боинг потвърдиха, че космическият кораб „Старлайнър“ е в готовност за критичния безпилотен демонстрационен полет до Международната космическа станция, който трябва да докаже годността на кораба за превоз на астронавти. Първата възможна дата за изстрелването на „Старлайнър“ е 20-ти май в 02:54 ч. българско време.

Корабът и неговата ракета-носител „Атлас 5“ ще бъдат изведени на стартовата площадка утре. Метеоролозите прогнозират 70% шанс за хубаво време на 20-ти май. В случай че се наложи 24-часово отлагане поради метеорологични или технически причини, на втория стартов ден прогнозата се влошава значително и шансът за благоприятни условия е едва 40%. 

Вчера „Старлайнър“ бе подложен за последен път на изпитание, което потвърди, че всичките му клапани работят нормално.

Според представителя на Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА) Гари Уенц всички мисии на „Старлайнър“ до МКС съобразно договора с НАСА са предвидени да бъдат осъществени с ракети „Атлас 5“, които използват построени от руското предприятие НПО „Енергомаш“ двигатели „РД-180“. На склад има налични двигатели и ракети, общо осем на брой, за реализирането на пробния безпилотен полет, на пробния пилотиран полет и шестте редовни мисии до станцията. Напомням на читателите, че ако мисията през този месец бъде успешна и в края на т.г. бъде осъществена и пробна пилотирана експедиция, НАСА ще редува мисиите на „Старлайнър“ с тези на кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“ – т.е. всеки от корабите ще лети веднъж годишно, за да сменя екипажа на станцията. Това означава, че ракетите „Атлас 5“ ще стигнат чак до 2028 година, т.е. до самия финал на експлоатацията на МКС.

Ако обаче НАСА и Боинг имат намерение да използват „Старлайнър“ в по-далечна перспектива (напр. Боинг изразяват желание с този кораб да обслужват бъдещата комерсиална станция „Орбитал Рийф“), той ще трябва да бъде прехвърлен на новата ракета „Вулкан“. Според Уенц това няма да е сложна задача, защото компонентите между „Атлас 5“ и „Вулкан“ са 90% сходни. Новостта е сертифицирането на системата за прекратяването на изстрелването в случай на повреда, както и на новите двигатели „BE-04“.

Дебютният полет на „Вулкан“ остава насрочен за края на тази година, като ракетата ще изведе към Луната мисията на Астроботик „Перегрин“. Второто изстрелване на „Вулкан“ е планирано за не по-рано от края на февруари 2023 г. с първата совалка на Сиера Невада „Дрийм Чейсър“, която ще достави провизии до МКС. 

Източник: Джеф Фауст, журналист

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/