Огнян Минчев: За САЩ има значение дали България е разграден двор за Русия

1
81
Добави коментар
vkdimitrov
vkdimitrov

Огнян Минчев

Снимка: Стопкадър, NOVA TV

„За САЩ има известно значение дали България ще се окаже разграден двор, в който Русия, воюваща в Украйна, ще си прави каквото иска, включително с енергетиката, или може Вашингтон да ни подаде ръка в това ние временно да заместим врътнатото кранче от Москва и да набавим необходимите ресурси от енергийни източници, като по този начин получим глътка въздух във времето, за да разрешим своите енергийни проблеми по един по-достоен за независима държава начин, като диверсифицираме енергийното си портфолио и създадем една по-пъстра мрежа от доставчици“. 

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев, експерт по регионални и международни изследвания. Той изтъкна, че не вярва в твърдението, че България се управлява от Вашингтон:

„Част от американските интереси съвпадат с българските. Лошото е, че тази част от българските интереси, която не съвпада с тези на САЩ и не се защитава от тях, ние самите не си я защитаваме“.

Според него помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид ще посети София, за да защити определени интереси на своята страна в региона и конкретно в България:

„Интересите на САЩ са свързани с това българската енергетика да не бъде монополизирана от никого, в частност от Русия. Второ – българската държавна система да има потенциал да ограничава корупцията по върховете на властта, защото тази корупция има стратегическо значение отново в съперничеството между Вашингтон и Москва през последното десетилетие. САЩ имат интереси в България, свързани с нашата принадлежност в НАТО, в който Америка свири първа цигулка“. 

По думите на доц. Минчев „едва ли САЩ държат България да излезе изцяло от сферата на влияние на Русия“, доставяща ни енергия:

„Те по-скоро държат на това нашите търговски или каквито и да било отношения с Русия да не застрашават общата сигурност, която НАТО трябва да гарантира за страните членки, особено в контекста на изострянето на международните отношения, свързано с войната в Украйна. Дали България ще излезе от тази сфера, или няма – това няма да стане под диктата на Вашингтон“. 

В предаването „Нещо повече“ политологът коментира интереса на ЕС и САЩ към отношенията между България и Северна Македония:

„За САЩ и ЕС интеграцията на Западните Балкани е изключително важен въпрос. Предполагам, че София ще получи натиск, за да свали ветото пред Скопие, но той ще дойде не само от Вашингтон, а и от Брюксел, от Берлин и от други европейски столици. Този натиск ще пледира България да разбере своята позиция в по-широкия контекст на своето съюзничество, а не само в контекста на това, което тя счита за свои национални интереси“. 

Той беше категоричен, че България има право да защитава своите интереси, свързани с РСМ, „но го прави по един от възможно най-лошите начини“. 

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Огнян Минчев в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари