Новоизстреляният неработещ руски спътник изгоря в земната атмосфера

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : Roscosmos

19 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Руските медии оповестиха, че най-новият руски военен спътник, който бе изстрелян на 29-ти април посредством ракета „Ангара-1.2“, с бодра маршова стъпка излезе от орбита, навлезе в земната атмосфера и преустанови своето съществуване. 

„Вчера падна руският военен спътник „Космос-2555“. Само преди две седмици и половина той бе изстрелян посредством лекотоварна „Ангара-1.2″ с буква Z на обтекателя и сега проведе успешно навлизане в атмосферата“, коментира известният руски експерт Виталий Егоров в своя канал в Телеграм. „Сателитът бе изстрелян на височина около 300 километра в орбита, подходяща за оптично разузнаване. Той трябваше да премине или в по-висока орбита или постоянно да включва двигателите си, за да остане на стабилна височина. Но не направи нито едното, нито другото и вместо това активно започна да се снижава поради атмосферното триене. При това той почти изцяло сподели съдбата на друг родствен нему апарат „Космос-2551″, изстрелян преди половин година с друга ракета, но резултатът бе същият.“

„Тук може да си спомним и за масово-габаритния макет, който бе изстрелян с тежка ракета „Ангара“. Ускорителният блок „Персей“ не проработи и той изгоря в атмосферата заедно с полезния му товар. Всички тези случай са обединени от едно: изстрелванията бяха осъществени в интерес на Министерството на отбраната, което значи, че са секретни, а Роскосмос не призна за техните аварии и продължава да ги счита за успешни“, твърди Егоров. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/