УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса българска спътникова платформа!

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

25 май 2022 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:27 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ с мисията за споделено извеждане на полезен товар в орбита „Транспортър-5“. Сред този товар присъства и иновативна спътникова платформа, създадена от българската компания EnduroSat. 

Според информацията, публикувана на уебсайта на EnduroSat, Споделената Спътникова Услуга на фирмата представлява най-евтиният и достъпен начин, по който всеки един от нас може да достави своя прибор в орбита. Основаната от предприемача Райчо Райчев компания отговаря за справянето с всички трудности, съпътстващи една космическа мисия – интеграцията на инструмента, изпитанието му, бюрократичните спънки и логистичните сложности. Така крайният клиент е фокусиран изцяло върху своите си цели и задачи, без да мисли за останалата бумащина.

Изстреляният днес космически апарат на EnduroSat е кръстен „Platform-1“. Фирмата обещава да провежда мисии средно по веднъж на всеки 90 дни. Следващите изстрелвания за нуждите на българския стартъп са планирани за третото и четвъртото тримесечие на 2022-ра. Полет е насрочен и за началото на 2023-та. 

Ракетата „Фалкън 9“, която бе назначена за мисията „Транспортър-5“, беше оборудвана с първа степен под сериен номер „B1061“, като това беше осмият полет за нея. Преди тя е била използвана за изстрелванията на първата редовна пилотирана мисия на СпейсЕкс до МКС посредством кораб „Крю Драгън“, за втората редовна пилотирана мисия, за спътник „Сириус“, за 23-тата товарна мисия до МКС посредством кораб „Карго Драгън“, за космическия телескоп „IXPE“ на НАСА, за четвъртата мисия за споделено извеждане на полезен товар „Транспортър-4“. Днешният полет на „B1061“ с „Транспортър-5“ също бе безпроблемен, като след приключването му степента осъществи меко приземяване върху Зона за кацане №1 на космодрума Кейп Канаверал. 

Това бе 22-рото орбитално изстрелване на СпейсЕкс през 2022-ра година. Компанията на Илон Мъск продължава да осъществява средно по един полет седмично. 

Видеозапис от днешния старт – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари