Защо обичаме котките и защо това е полезно за нас?

1017
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Котките са сред най-предпочитаните и най-обичаните домашни любимци едва ли не по целия свят. Тези пухкави мъркащи топчици ни носят чувство на уют и прогонват самотата.  Те са красиви и нежни. Само в американските домакинства  наброяват около 85 милиона. Българите също традиционно отглеждаме котки.

Защо толкова много харесваме котките и защо учените твърдят, че тази наша любов към тях е полезна за нашето здраве?

Според д-р Патриша Пендри от Вашингтонския държавен университет, ние сме пленени от фините реакции, които котките демонстрират. Те не са така предвидими и послушни като кучетата. Дават усещането, че сме избрани или възприемани като „специални“ от тях.

Д-р Пендри още мисли, че фактът, че реакцията на котката обикновено отнема малко повече време докато да се появи, ни оставя пленени от желанието да знаем какво ще направи тя. Котките са по-своенравни и затова може би не приемаме любовта им за даденост.

Също така е възможно, сочат някои изследвания, ние да намираме котките за сладки поради характеристиките, които споделят с човешките бебета. Хората инстинктивно реагираме на големите им очи и игривото им поведение, поради изграден в нас еволюционно полезен отговор, който гарантира, че ще се грижим за малките си.

Учените твърдят, че котките са полезни за психическото и физическото ни здраве, освен ако нямаме алергия към тях. Стопаните на котки имат по-нисък риск от инфаркт. Присъствието на котка у дома намалява риска от развитие на алергия при малките деца.

Повечето стопани на котка споделят общо усещане, че котките са полезни са психичното им здраве. Може би това се дължи на забавния им и игрив характер, на чувството на комфорт, което създават. Когато ги галим и да ги държим в скута си, в мозъка ни се отделя окситоцин – хормон, който потиска производството на кортизола, известен като хормон на стреса.

Данните сочат, че ние имаме отношения с котките от преди повече от 9500 години, така че не само кучето, но определено и котката е наш приятел.