6000+ крачки дневно – защо си заслужава да ги правим

992
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

 

Скорошно проучване установява, че изминаването на между 6000 и 9000 крачки дневно е свързано с драстично по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания при по-възрастните хора.

Всеки допълнителни 1000 стъпки, направени дневно, особено за хора, които са били по-слабо активни момента  (по-малко от 3000 крачки на ден) отбелязват значително намаляване на сърдечно-съдовия риск.

Проучването анализира данни от над 20 000 души в САЩ и 42 други страни.

За тези, които вече правят 7000 стъпки на ден, подобрението би било по-малко драматично, но все още значително, отбеляза д-р Палуч, учен, учен  от проучването. На всеки 1000 добавени стъпки има постепенно намаляване на риска от ССЗ.

Д-р Палуч обяснява, че няма горна граница, над която да няма допълнителна полза в нашето проучване. Всяко постепенно увеличение е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания при по-възрастните хора.

Анализът показва прогресивно намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при хора, които правят до 15 000 стъпки на ден. Не са изследвани ефектите от още повече крачни дневно.

Хората, които се надяват да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, могат да обмислят поставянето на  реалистични цели, а не на максимални такива. Въпреки че е вярно, че колкото повече стъпки, толкова по-добре, най-важното нещо е да се увеличи броя на стъпките.

Имате ли нужда от степ-тракер?

Експертите от изследването насърчават по-възрастните да се снабдят с устройство за проследяване на стъпките. Така наречените „крачкомери“ вече не са скъпи и почти всеки може да си ги позволи, за да има реална представа колко се движи. Проследяването на броя крачки ще помогне и за поставяне на нови цели, за  постепенно увеличаване на физическата активност.

Вече и много смартфони, които имат възможност за сваляне на приложение, което брои крачките. Трябва просто да опитате. Има и други начини за преброяване на стъпките. Една  миля (1,6 км) е около 1000 стъпки.

При по-младите хора специфични ползи относно риска от сърдечно-съдови заболявания, не се наблюдават, но общите здравни ползи от движението остават.