Все още липсват лекарства в аптечната мрежа

618
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Собственици на аптеки и лекари сигнализират, че на пазара не могат да се открият над 40 вида лекарства, включително и антибиотици за деца, както и противогрипни препарати.

Проблемът е още от преди Нова година, когато бяха извършени извънредни доставки на инсулин и друг препарати. Въпреки това, редица лекарства все още не могат да се намерят дори в складовете, а проблемът се задълбочава с наближаването на грипния сезон.

Готвят се законодателни промени, целящи да се справят с това в следващите месеци, съобщават от здравното министерство. Очаква се и да се засили контрола над търговците от страна на Агенцията по лекарствата, за да не се стига до търговия с животоспасяващи медикаменти из социалните мрежи, каквито случаи вече са известни. Много от търсените препарати могат да се намерят в Турция или Сърбия, но купуването им през интернет крие рискове.

Основна причина за недостига е, че след пандемията са засегнати редица производства, а ниската цена на лекарствата в България кара дистрибуторите да предпочетат други пазари.

Недостигът засяга не само България, а и други страни, където от месеци има нередовни доставки на десетки медикаменти. Гърция също е сред потърпевшите. Гръцкият здравен министър призова с писмо ЕК да се създаде обща стратегия за страните-членки, защото индивидуалните действия на всяка страна са недостатъчни за справяне с проблема.