Хранителни добавки за спортисти – за какво се използват и дали са нужни?

754
Добави коментар
Иван Тимов

Хранителните добавки за спортисти днес са широко разпространени. Високото горене на калории и физическа активност превръщат някои вещества в организма ни в дефицитни. Тези хора се нуждаят от качествени продукти, които да помогнат при възстановяването им след тежко физическо натоварване.

За различните цели на всеки спортуващ има различни хранителни добавки и за това е добре да се обърнете към професионалист или реномиран онлайн магазин, където да помогнат при избора им, споделят от от HealthStore.

За какво се използват хранителните добавки?

Спортистите се сблъскват с много трудности по пътя им – отслабване или качване на килограми за състезание, контузии, липса на енергия и т.н. Суплементите могат значително да улеснят някои от процесите в тялото ви, значително подобрявайки представянето ви, напомнят от Хелтстор. Ето примери за различни ситуации, в които ще са ви от полза:

  1. стави – вдигане на тежки килограми, тичане в продължение на голям период от време. Това са част от факторите, които водят до износване на ставите и увреждане на сухожилията и връзките около тях. Някои препарати ще помогнат срещу възпаления и болка, срещу инфекции и ще стимулират регенерирането на ставната и хрущялна тъкан;
  2. отслабване – продуктите за отслабване ще забързат вашия метаболизъм, ще притиснат апетита ви и ще ви помогнат да горите мазнини, същевременно давайки енергия;
  3. качване на маса – това може да се окаже много проблемно за хора, на които им е трудно да ядат нужното, за да качат килограми. На помощ идват протеинът и гейнърите, които могат да заместят едно или две хранения през деня, увеличавайки приема на калории значително;
  4.  енергия преди тренировка – продукти, наричани още азотни буустери, са смесица от аминокиселини, витамини и минерали, кофеин и други, стимулиращи нервната система и даващи енергия да повишите интензитета на тренировките.

Защо е важно да приемате хранителни добавки?

Приемът на витамини по изкуствен начин не може да замести здравословното и разнообразно хранене, но за спортистите са от особена важност, тъй като тялото не може да произвежда нужните количества. При спазване на определена диета и горенето на много калории се ощетява организма от различни вещества, като витамините, които поддържат имунната система, обмяната на веществата и функцията на черния дроб и общото ни здраве.

За приема на хранителни добавки ще чуете различни мнения и е важно да се консултирате с медицинско лице, професионален треньор или екип от специалисти, преди да закупите продукти, които сте сметнали, че ще ви помогнат, коментират от Хелтстор.