Изобретиха течен робот

776
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователи изобретиха миниатюрен робот, който може да се трансформира в  течно състояние, за да премине през тесни пространства. После възстановява твърдата си структураи изпълява задачи.

Микророботът е направен от метални микрочастици, които могат да бъдат оформяни от външни електромагнитни полета. Той е сравняван с роботът Т-1000 от  филма „Терминатор“, който може да променя формата си и да се слива с обстановката.

За разлика от Т-1000, изобретателите на този робот смятат, че той може да се използва за добро – в медицината, за достигане на труднодостъпни места.

Роботът е изобретен като част от изследването на металните микрочастици, които могат да си изменят формата и се състои от смес от частици с ниска точка на топене.

„Този материал може да достигне до представяне подобно на това от „Терминатор“, включително бързи движения и носене на големи тежести.“, казва Пан, инженер, който участва в проекта.

Материалът може също да се включва в гъвкава електроника или да се ползва в областта на здравните грижи и роботиката.

Използвайки магнитни полета, изследователите повишават температурата на метала до 35 градуса, след което роботът се втечнява. Това отнема около минута и половина и така роботът може да минава през тесни пространства, като например да излезе от клетка.

За първи път материал, който едновременно може да си променя формата и да издържа на натоварване се използва за създаването на микророботи.