Бутилираната вода се търси все повече

899
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Въпреки притесненията относно замърсяването, бизнесът с бутилирана вода расте. Едва 2.3 % от всичката произведена бутилирана вода е в стъклени бутилки, останалата се произвежда от PET пластмаса, която вече е 100% рециклируема. Пластмасовите бутилки обаче не са безопасни.

„Увреждането на екосистемата от пластмаса е необратимо.“ казват от Приятели на Земята. „ Веднъж превърнала се в микропластмаса, тя уврежда всичко – океана, почвата, дори въздуха, който дишаме.“

Още от пандемията се наблюдава повишение на търсенето на бутилирана вода, тъй като тя, газирана или не, се счита за по-здравословна алтернатива на подсладените газирани напитки и е предпочитана от много хора.

От асоциацията за бутилирана вода напомнят, че тя е и абсолютно необходима.

„В много развиващи се страни, бутилираната вода е решение, когато тази от водопровода не е безопасна за пиене.“ казват от пресцентъра на асоциацията. „Има страни, които още не са изградили адекватен водопровод и за тях бутилираната вода е единствената алтернатива.“

Бутилираната вода е и ценен ресурс при спешни случаи и бедствия, или когато се замърси тази от чешмата.

„В развитите страни, с изградена подходяща инфраструктура, няма причина да не се пие водата от чешмата. Рекламата и публичността, на която се радва бутилираната вода в сравнение с липсата на такива за тази от водопровода вероятно са част от причината хората да търсят все повече бутилиран вода“ казва Кристина Вилануева, изследовател от Института за глобално здраве.