Бутилираната вода се търси все повече

671
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Въпреки притесненията относно замърсяването, бизнесът с бутилирана вода расте. Едва 2.3 % от всичката произведена бутилирана вода е в стъклени бутилки, останалата се произвежда от PET пластмаса, която вече е 100% рециклируема. Пластмасовите бутилки обаче не са безопасни.

„Увреждането на екосистемата от пластмаса е необратимо.“ казват от Приятели на Земята. „ Веднъж превърнала се в микропластмаса, тя уврежда всичко – океана, почвата, дори въздуха, който дишаме.“

Още от пандемията се наблюдава повишение на търсенето на бутилирана вода, тъй като тя, газирана или не, се счита за по-здравословна алтернатива на подсладените газирани напитки и е предпочитана от много хора.

От асоциацията за бутилирана вода напомнят, че тя е и абсолютно необходима.

„В много развиващи се страни, бутилираната вода е решение, когато тази от водопровода не е безопасна за пиене.“ казват от пресцентъра на асоциацията. „Има страни, които още не са изградили адекватен водопровод и за тях бутилираната вода е единствената алтернатива.“

Бутилираната вода е и ценен ресурс при спешни случаи и бедствия, или когато се замърси тази от чешмата.

„В развитите страни, с изградена подходяща инфраструктура, няма причина да не се пие водата от чешмата. Рекламата и публичността, на която се радва бутилираната вода в сравнение с липсата на такива за тази от водопровода вероятно са част от причината хората да търсят все повече бутилиран вода“ казва Кристина Вилануева, изследовател от Института за глобално здраве.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари