Ваксината срещу варицела наистина помага

985
Добави коментар

Варицелата е силно заразно вирусно заболяване, което се причинява от вируса варицела-зостер. Характеризира се с обрив от малки, сърбящи мехури, които се появяват по кожата, както и треска, главоболие и умора.

Варицелата обикновено е леко заболяване, което засяга най-често децата, но може да причини сериозни усложнения при възрастни, бременни жени и хора с отслабена имунна система.

В България варицелата е често срещано детско заболяване, като повечето случаи са през зимните и пролетните месеци. Въвеждането на ваксината срещу варицела през 2017 г. обаче предостави нов инструмент за предотвратяване на заболяването.

Ваксината вече е широко разпространена и се препоръчва за деца на възраст от 12 месеца до 12 години, които преди това не са боледували от варицела.

Ваксината срещу варицела е жива атенюирана ваксина, която съдържа отслабена форма на вируса на варицела. Той действа, като задейства имунната система на организма да произвежда антитела, които предпазват от вируса. Ваксината обикновено се прилага в две дози, като втората доза се прилага най-малко 3 месеца след първата доза.

След като вече ваксината срещу варицела е налична в аптеките в България се наблюдава значително намаляване на случаите на варицела. Според Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта от варицела е намаляла с повече от 90% през 2018 г. в сравнение с 2016 г. Това е довело до намаляване на тежестта на заболяването, както и намаляване на разходите за здравеопазване, свързани с лечение на усложнения от варицела.

Като цяло ваксината срещу варицела е успешна интервенция в общественото здравеопазване в България, предоставяйки ново средство за предотвратяване на варицела и намаляване на тежестта на заболяването.

Ваксината се препоръчва на всички – деца и възрастни, които не са прекарали заболяването. Тя се явява важен инструмент за защита на здравето на децата и на обществото като цяло.

Ваксината срещу варицела все още не е включена в ваксинационния календар и не е налична безплатна. Желаещите да си я поставят трябва да си я закупят от аптечната мрежа и да си запишат час при своя личен лекар за инжектирането й.