Как да изберем багери с висока продуктивност и надеждност за строителни обекти?

605
Добави коментар
Иван Тимов

Багерите са неизменна част от техниката, която се използва навсякъде в строителството, независимо дали за изкопаване на основи на сгради или канали за полагане на подземна инфраструктура. Всяка строителна фирма се стреми да изпълни обекта си възможно най-бързо и ефективно, но за целта е необходимо да избере и използва подходящи багери с висока продуктивност и надеждност. Този избор зависи от редица фактори и обстоятелства, които трябва да анализират детайлно и в същото време да се разглеждат комплексно.

От какво зависи производителността?

Производителността е една от основните работни характеристики на багерите. Тя се измерва най-пряко като изкопани кубични метри или тонове материал за час. В общия случай колкото по-голяма е хидравличната мощност, толкова по-голяма ще бъде производителността на машината. За голямата хидравлична мощност, на първо място е важен високият въртящ момент, подаван от двигателя към хидравличната помпа/помпи, а не толкова мощността на дизеловия агрегат.

Голямата хидравлична мощност зависи и от архитектурата на хидравличната система. Има случаи, когато дебитът и налягането на помпите са достатъчни, но разпределителят и електронното управление са на ниско технологично ниво, което е характерно за евтините предложения на пазара. Директно свързана с производителността е ефективността на машината, която се измерва с изкопани кубични метри или тонове материал за литър гориво. Днес действително ефективни са багерите с най-модерно електронно управление на хидравличната система.

От ключово значение е също в какви условия ще работи машината. Верижните модели са лидери по скоростна работа на масов изкоп и товарене на тежкотоварни самосвали, но ако е необходимо често преместване на машината и опазване на изградена готова настилка, то машина с колесна ходова част (с гуми) ще бъде по-производителна. Много често се налага да се копае в съвсем тесни пространства. Тук най-производителни и ефективни са компактните (мини) багери.

Как се постига висока продуктивност?

Към изброените базови положения за производителността трябва да се добавят още няколко фактора. Тук на първо място е много важно дали багерът е с правилна конфигурация на работните органи – стрела, рамо и кофа. Често срещана грешка е да се монтира кофа с по-големи размери при копаене на твърда или камениста почва, което бави работата. Ако инвентарът ще се сменя често, от значение е дали машината е оборудвана с бързосменник – механичен или хидравличен.

Ключови фактори за продуктивността са също видимостта и комфортът в кабината за оператора. Широките прозорци, удобната седалка, климатичната инсталация, аудио системата и липсата на силен шум и вибрации са все неща, които намаляват умората на оператора по време на смяната и го правят по-продуктивен.

Надеждност и полезно време за работа

Заедно с производителността и ефективността, надеждността е сред най-желаните характеристики на всяка машина. Всяко едно прекъсване на работата е крайно нежелателно и веднага се отразява на общата производителност на строителния обект. Ето защо водещите световни производители се стремят да проектират и произвеждат багери, които имат минимум престои поради аварии и ремонти. Целта е постигане на максимално дълго полезно време за работа без престои, което се обозначава най-често като Uptime.

Надеждността и дългото полезно работно време зависят следните основни фактори:

  • Професионално проектиране на машината;
  • Влагане на подходящо съчетани висококачествени компоненти, агрегати и системи;
  • За ходовата част и работните органи – използване на специални стомани с висока устойчивост на износване, натиск и опън;
  • Прилагане на високи стандарти за качество в производството;
  • Подходящ план за поддръжка и сервизиране на машината.

За надеждната и безотказна работа на багерите, днес все по-голямо значение има използването на модерна телематична система с модул за дистанционна диагностика и ранно предупреждение за възможни аварии. Факт е, че надеждността и дългото полезно работно време са в пряка зависимост и от нивото на следпродажбеното обслужване на местния официален представител на производителя. Неотменимо остава правилото всеки клиент да разпита колеги-строители как се представят различните марки в реалността.

Не се колебайте да инвестирате в нов багер

На сайта titanmachinery.bg ще намерите информация за всички видове и модели багери, предлагани от Тайтън Машинъри България. Не губете време, а изберете още сега подходящата машина Case чрез нашия сайт! Нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси за приложение на техниката както в строителството, така и в селското стопанство. Изпратете запитване онлайн или позвъните още сега на телефон 0889 220 455 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари