Какво представлява концепцията за учене през целия живот?

643
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

През последните години активно се говори и прилага концепцията за учене през целия живот. Нека видим какво се крие зад това понятие и какво значението му за кариерата и личния ни живот.

Ученето през целия живот е форма на самоинициирано образование, което е фокусирано върху личностното развитие. Въпреки че няма стандартизирана дефиниция за учене през целия живот, обикновено се приема, че се отнася до ученето, което се случва извън официален образователен институт, като училище, университет или корпоративно обучение.

Независимо дали преследваме лични интереси и страсти или преследваме професионални амбиции, ученето през целия живот може да ни помогне да постигнем лична реализация и удовлетворение.

Повечето от нас имат цели или интереси извън официално си образование и работа. Това е част от това какво означава да си човек. Ние имаме естествено любопитство и процесът на учене е естествен за нас. Ние се развиваме и растем благодарение на способността си да учим.

В различните периоди от живота си се учим на различни неща – от карането на колело до карането на автомобил, от четенето до използването на компютър и т.н. Важно е да имаме мотивация да се развиваме непрекъснато, да сме в крак с динамично променящия се свят, да развиваме всички наши интереси и силни страни.

Примерите за учене през целия живот включват:

  • Развитие на ново умение, напр. шиене, готвене, програмиране, публично говорене.
  • Изучаване на нов спорт или занаят;
  • Да се научите да използвате нова технология, напр. смарт устройства, нови софтуерни приложения;
  • Посещаване на курсове или самообучение у дома.

Примери са безброй, но общото е, че ученето на нови неща ни помага да поддържаме добро самочувствие, да сме конкурентно способни, да ставаме по-добри в нови дейности, които са ни интересни.

Концепцията за учене през целия живот може да ни помогнем не само да бъдем по-добри професионалисти в работата си чрез разширяване на хоризонта и уменията ни, но и да допринесе за личното ни щастие чрез пълноценното развитие на нас самите като уникални личности.