Що е то психична умора – как ни вреди и как да я преодолеем?

987
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Има ли ли сте такива ужасни дни, в които сякаш нищо не върви, чувствате се неадекватно и просто нямате търпение да се приберете и да останете сами?

Истината е, е това се случва на всеки от време на време, като основната причина е психичната умора. Какво предствлява психичната умора? Преди всичко това е натрупано напрежение, от което отлагаме да се освободим. Не намираме време да прекараме насаме със себе си, не разрешаваме проблемите си, а ги „замитаме под килима“, не си почиваме качествено или живеем ежедневно под голям стрес.

Когато психичната умора се натрупва, ние наистина ставаме адекватни. Тя оказва влияние дори на решенията, които взимаме в най-отрицателния възможен смисъл – не успяваме да вземем предвид фактите и обстоятелствата, а се влияем по-скоро от емоциите си.

Психичната умора пречи на взаимоотношенията ни. Когато сме уморени, често ни се иска да отбягваме другите хора, които може да се почувастват нагрубени от това. По-лошият вариант е обаче да си го „изкарате“ на тях. Когато се чувстваме уморени  сме много по-склонни сме нервни, да избухваме, да сме крайни в изказванията и в действията си. Често после съжаляваме.

Не на последно място, психичната умора ни кара да чувстваме, че сме изгубили себе си. Това е особено болезнено и може да ни доведе от отчаяние.

Какво да направим, за да не изпадаме в капаните на психичната умора?

Най-доброто решение е профилактиката, тоест да не стигате до нея. Това може да стане като спите достатъчно, не се нагърбвате с прекалено много ангажименти, който да повишават нивото ви на стрес, да отделяте време за нещата, които обичате, за да не губите връзката със себе си.

Често мислим как да се грижим за тялото си, а психиката остава на заден план. Изброените горе средства звучат банално, но истината е, че ние сме твърде склонни да ги пренебрегваме системно и така психичната умора ни завладява.

Ако вече се чувствате психично уморени, дайте си време да се възстановите. Така или иначе няма как да сте продуктивни в такова състояние. Дайте си почивка, върнете се към хобитата си, осамотете се за известен период, ако е нужно – потърсете професионална психологична помощ.