Европейският парламент с нов закон срещу обезлесяването

740
Добави коментар

Европейският парламент прие нов закон за вноса на храни, чието отглеждане допринася за изсичането на гори. Това е поредната стъпка в опита за намаляване на влиянието на климатичните промени.

Законът, който предстои да бъде одобрен от страните-членки, касае вноса на кафе, какао, соя, палмово масло, хартия, гума, дървесина и добитък, както и продукти, произвеждани от тях. Няма да се допуска внос на такива продукти, ако те са отглеждани върху земя, където е имало гора преди декември 2020 г. Компаниите, внасящи тези продукти на територията на ЕС ще трябва да предоставят сертификат, гарантиращ, че те не произхождат от такива зони.

Европейският съюз е вторият по големина пазар за такива продукти след Китай. Според Парламента, ЕС е отговорен за около 10 процента от загубата на гори в световен мащаб. Поради незаконно производство, целящо задоволяване на търсенето, в редица страни се извършва нерегламентирано изсичане на гори. Според ООН, за последните 3 десетилетия, зона с площ по-голяма от тази на ЕС е била обезлесена поради това производство.

Това е първият в света такъв закон, става ясно от дебатите. „Според всички проучвания, европейците не желаят да помагат за обезлесяването, но досега нямаше как да разберем дали пиейки сутрешното си кафе, всъщност не допринасяме именно за това.“ казва Паскал Канфин от ЕП.

Законът е подкрепен от природозащитни организации, а следващата стъпка, според някои от тях е да се забрани на банките да финансират обезлесяване.