Екстремното време става норма в Италия

677
Добави коментар

През последната година Италия е обхваната от лавини, бури, наводнения и суша, които отнемат живота на десетки хора и вече се превръщат в норма за страната.

„Климатичните промени са тук и сега живеем с последиците от тях. Това не е далечна перспектива, а новото нормално.“ казва Паола Д‘асторе, експерт към Италианското общество по геология на околната среда.

„Трябва да се адаптираме към новите климатични условия, но не и да ги използваме като извинение.“ казва директорът на Националния съвет по геология. „Интензивната и неорганизирана урбанизация и свръхексплоатацията на почвите оказват съществено влияние.“ допълва изследователят.

Разнообразната геология на Италия прави страната уязвима за наводнения и свлачища, а повишаването на температурата на морето означава и увеличаване на интензивността на бурите.

През лятото на 2022 г. са наблюдавани редица екстремни явления като торнада, гигантска градушка и удари от мълнии, които като количество надвишават над 5 пъти регистрираните преди десетилетие.

Годините на интензивна индустриализация на земеделието влошават ситуацията, смятат експерти. Това включва изсичане на гори, преместване на корита на реки и цялостна промяна в използването на земята.

В политиката за справяне с климатичните изменения вече трябва да участват не само спешните мерки, а и по-добро планиране.

През миналия декември, Министерството на околната среда публикува първия План за адаптация към климатичните изменения, но според критици, финансирането по него не е достатъчно.

Министърът на земеделието на Италия пък смята, че страната не може да превърне местната индустрия „в пустош“ като налага все по-строги ограничения за въглеродни емисии, докато най-големите замърсители в света не правят същото. Той признава, че климатичните промени са причината за засилването на екстремните явления и е нужно да се предприемат мерки.

94 % от територията на страната е уязвима за природни бедствия и е нужно да се комбинират инвестициите в инфраструктура със система за ранно предупреждение, за да се подобри животът на хората и да се избегнат колкото е възможно повече от щетите.