Кои са Ал-Анон?

346
Добави коментар

Чували ли сте някога за Ал-Анон? Твърде вероятно е да не сте, макар че организацията функционира вече от години и в България. Почти сигурно е обаче, че сте чували за Анонимните алкохолици или както често се съкращава АА.

Анонимните алкохолици е организация, създадена от самите пристрастени към алкохола хора, с цел да си оказват взаимно помощ и подкрепа в мисията да се превърнат в трезвеници.

Тази общност, която се самоподдържа както финансово, така и организационно, вече десетилетия показава отлични резултати  във всички страни, в които има основани групи. Голяма част от алкохолиците там постигат ремисия, благодарение на програмата от 12 стъпки, която всички следват. Организацията има свои книги, свои обществено достъпни телефонни номера, на които може да се свържете с тях за помощ. Хората от АА доброволстват по клиниките за зависимости, като оказват подкрепа на алкохолиците, които се лекуват там.

Но кои са Ал-анон и какво общо имат те с Анонимни алкохолици?

Това е организация в подкрепа на близките на зависимите алкохолици. Алкохолизмът е определян като семейна болест. Това означава, че всички около алкохолика, по един или друг начин страдат от неговото поведение. Съпругите, съпрузите, сестрите и братята, приятелите – всички те се нуждаят от психологична помощ, каквато могат да получат безплатно в Ал-анон от други хора, преминали или още преминаващи през същите страдания.

Често близките на зависимия развивят съзависимост. Тоест те са в нездравословни отношения с пристрастения и също имат нужда от психологична помощ, за да преодолеят съзависимостта си. Често техния живот се върти предимно около проблема на пиещия, като те системно пренебрегват себе си и понякога в такава степен стават зависими от проблемите на своя близък, че подсъзнателно саботират неговото оздравяване.

Ал-анон също имат отлични резултати в подпомагането на членуващите.