Топ 10 здравословни храни за през лятото

634
Добави коментар

По време на горещите летни дни специфичните диетични решения могат да ви освежат, енергизират и хидратират. Изберете хидратиращи храни като диня, краставица и портокали, за да победите топлината и да поддържате адекватни нива на течности.

Леките и свежи ястия като салати с листни зеленчуци, домати и авокадо могат да осигуряват основни хранителни вещества, без да ви натежават. Включете сезонни плодове като ягоди, праскови и горски плодове, за да задоволите здравословно желанието си за сладко.

Печенето на скара е чудесен начин да се насладите на сезонните предложения, без да добавяте излишна мазнина. Изпечете цветни зеленчукови шишчета или постни протеини като пиле и риба за ароматен и питателен празник.

Допълнителен съвет е да не забравяте да внимавате за  безопасността на храните по време на пикници и събирания на открито, като държите нетрайните продукти в охладители и избягвате да оставяте храната на слънце.

Здравословните летни храни със сигурност ще ни спасят от бруталността на слънцето. Богатите на вода плодове и зеленчуци ни държат хидратирани през целия ден. Това ни позволява да останем активни и бoдри в това тежко време.

Ето списък на 10-те най-полезни и най-освежаващи храни за през лятото. Наблегнете ежедневно на тях и ще се чувствате много по-изпълнени с енергия, а и ще бъдете по-здрави, поради високото съдържание на витамини, минерали и фибри в тях.

Диня: Богат източник на витамин С и ликопен, динята е една от идеалните летни храни за ядене. Има високо съдържание на вода, което ви поддържа хидратирани и спокойни.

Кисело мляко: Чудесен продукт, който трябва да намери място в ежедневната ни диета през лятото. Подпомага човешкото тяло с охлаждащ ефект и пробиотичното си свойство.

Краставица: Нищо не може да бъде по-здравословна храна от салата за намаляване на телесната топлина през летния сезон. Този освежаващ зеленчук е богат на вода, която изчиства токсините от тялото ни.

Къпини и малини: Те са сред най-вкусните летни храни. Пълни са с витамин С и фибри. Единственото нещо, заради което не са толкова популярни, е че са по-скъпи.

Царевица: Друг здравословен летен зеленчук, който съдържа два антиоксиданти, а именно лутеин и зеаксантин. Те помагат за предпазване на кожата ни от лошите ефекти на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Домат: Този зеленчук може лесно да се намери във всеки магазин и пазар през лятото. Доматите притежават страхотни детоксикиращи и антиоксидантни свойства.

Манго: То може да поддържа човешкото тяло хидратирано в изключително горещи дни и успокоява слънчевия удар.

Авокадо: Суперплод, пълен с множество витамини, т.е. Витамин k, витамин C, витамин B5, B6 и др. Авокадото помага за избягване на сърдечни заболявания.

Портокал: Сладкият и сочен цитрусов плод поддържа запасите от калий в тялото ни, което в крайна сметка ни спасява от проблема с мускулните крампи. Антиоксидантите в портокала предпазват кожата от радикални увреждания, а витамин С в портокала подсилва имунната система.

Тиквички: Te са богати на хранителни вещества и са най-добра храна за летните жеги, защото повишават енергията и намаляват умората в тялото ни.