8 признака, че сте в токсична връзка

543
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Хората – особено тези, които са най-близки до вас – оказват дълбоко влияние върху вашето благосъстояние. Всички ние преживяваме възходи и падения във своите връзки, но в крайна сметка нашите взаимоотношения трябва да бъдат източник на радост, а не на разочарование.

Какво е токсична връзка?

Токсинът е отровен – вещество, което може да причини заболяване, увреждане или дори смърт. Следователно една токсична връзка е болна. Може дори да умира. Въпреки че всички имаме своите моменти и сезони на егоизъм, един наистина токсичен човек ще взема, и ще взема, и ще взема, без да ви дава нищо в замяна. Откривате, че служите на някого за сметка на вашите чувства, нужди и радост.

И така, как да разграничим нормалните предизвикателства на всяка връзка от една наистина токсична? Ето няколко общи признака, за които трябва да внимавате.

1. Не се чувствате в безопасност

Трябва да се чувствате в безопасност както физически, така и психически. Можете ли открито да споделите мислите и чувствата си с този човек? Гласът ви има ли значение? Или чувствате, че винаги трябва да внимавате, страхувайки се от това как ще реагира вашият партньор?

Здравата връзка дава пространство на хората да бъдат несъвършени и отговорни едновременно. Можеш да бъдеш напълно видян и пак да бъдеш напълно обичан.

2. Имате лоша (или несъществуваща) комуникация

Ако по някаква причина не споделяте чувствата и нуждите си, това в крайна сметка ще отрови връзката ви. Едва когато и двамата застанете открито един пред друг, можете да постигнете истинска близост и интимност.

Токсичните връзки често се базират на тайни, неискреност, преструвки и подобни. А може дори да изобилстват от лъжи и измамно поведение.

3. Чувствате се пренебрегнати и експлоатирани

Ако вашият партньор не зачита и не се грижи за основните ви нужди, тогава не сте в здрава връзка. Вероятно вие не само сте игнорирани, вие също сте експлоатирани.

4. Чувствате се сякаш сте се изгубили

Токсичните хора са склонни да поглъщат, манипулират и моделират хората, за да отговарят на техните собствени програми. Техните планове и интереси доминират в отношенията. Ако често  правите неща, които не искате, само за да угодите на някого, нарушавате основните си ценности, посещавате места, които ви карат да се чувствате неудобно, то вие със сигурност се намирате в нездрава връзка.

5. Чувствате се маловажни и засрамени

Вашият партньор кара ли ви да се чувствате непълноценни? Подценява ли ви? Кара ли ви да се чувствате глупави или засрамени? Всичко това са признаци на емоционална незрялост, което води до токсична връзка. Емоционално незрелите хора се нуждаят да изтъкват вашите грешки, провали и недостатъци, защото това ги кара да се чувстват значими.

6. Не получавате съпричастност

Токсичният човек е свръхфокусиран върху собствените си нужди и желания, заслепявайки ги за реалностите на хората около тях. Когато се отворите и споделите сърцето си с токсичен човек, срещате апатия вместо емпатия и пренасочване вместо празнуване.

7. Чувствате се контролирани или манипулирани

Токсичния човек изпитва принуда да наклони баланса на силите в своя полза. Той може да ви проверява през цялото време или постоянно да ви подслушва къде отивате и какво правите. Често този контрол се осъществява с помощта на емоционални манипулации.

8. Живеете в напрежение и страх

Токсичните хора често са критични, подигравателни и хронично саркастични. Хронично ядосаният човек не е добре емоционално и не може да бъде подкрепящ партньор. Често той създава атмосфера на напрекъснат страх и напрежение.

Ако във вашата връзка има мноо от тези признаци, знайте, че отговорността да сложите здравословни граници и да се научите да казвате „не“ е ваша, а не на партньора ви. Работете по самооценката си и ще подобрите и качеството на връзките си.