Мексико се бори със сушата като „създава“ облаци

358
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В условията на екстремната суша, обхванала страната, правителството се опитва да предизвика дъжд чрез технологията „засяване на облаци“.

През юли, страната навлезе в последната фаза на поредния проект за засяване на облаци, който цели да стимулира валеж и се осъществява на територията на 62 общини съвместно със старт-ъп компания.

Засяването на облаци е технология, разработена за първи път през 40-те годни на 20 век и от тогава е използвана в 50 страни, сред които САЩ, Китай и България.

За да работи обаче, е нужно да има облак, който да се засее. Това става чрез самолети, дронове или ракети, изстреляни от земята, които вкарват веществото сребърен йодид в облака. То има подобна на лед структура и подпомага естествения процес на образуване на валеж.

Някои учени са скептични към технологията:

„Тя има противоречива история, защото е трудно да се докаже, че е ефективна от научна гледна точка.“ казват изследователи от Националния център по атмосферни изследвания на САЩ. Освен това „идеята е не да се създават облаци, това не е възможно, а да се предизвика по-обилен валеж от вече съществуващ облак.“

Проектът на Мексико включва пръскане със сребърен йодид от самолети, а правителството се надява това да помогне за борбата със сушата, която вече е взела 249 жертви само за последните 4 месеца и обхваща почти половината страна.

Според правителството на Мексико, проектите за засяване на облаци, които започват през декември 2020 г., вече имат успех и са създали 40 % повече дъжд, отколкото е прогнозирано, че ще вали.

„Всичките ни проекти са успешни.“ казва говорителят на компанията-изпълнител.

Учените продължават да бъдат скептични и някои считат, че няма „твърди доказателства“, че процесът увеличава валежа.

От компанията обаче твърдят, че критиката е по-скоро към старата технология, която включва горене, а те използват по-ефективна технология, при която сребърният йодид се разпръсква директно от дюзи.

Засяването на облаците е само елемент от цялостна стратегия за борба със сушата, смятат физици от Независимия университет на Мексико.

В България, технологията на засяване на облаци със сребърен йодид се използва от „Борба с градушките“ в по-голямата част от страната с цел предотвратяване образуването на градушка и намаляване на пораженията върху земеделските площи.