Европейските туристи предпочитат да почиват на север

316
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Все повече туристи се очаква да се отправят на север, смятат туроператори. След като Европа беше обхваната от горещи вълни през юли, а такива се очакват и през август, е вероятно туристите да предпочетат по-хладните дестинации, както за това лято, така и занапред.

Средиземноморският регион си остава най-предпочитана дестинация за туристите, но се увеличават и резервациите за страни като Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия и Швеция, според данни от Мастеркард.

Фактори като евтини полети и по-слаба валута също играят роля, но според TUI, един от най-големите туроператори в света, климатичните промени влияят върху избора на хората да почиват на по-северни дестинации. Резервациите също се изместват през пролетта и есента, за да се избегнат най-големите горещини, казва Себастиян Ебел, изпълнителен директор на TUI.

Туроператори от Скандинавия също докладват за повишено търсене на почивки в по-северни дестинации.

Според информация от тях, това лято в Норвегия е имало туристи от централна и южна Европа, които са били там, за да избегнат горещата вълна.

Хедър Щоргаард, шведски турист, планира лятната си ваканция в Дания, поради опасения, че горещата вълна няма да ѝ се отрази добре.

„Преди бяхме във Франция и Италия, нормалните летни дестинации, но стигнахме до момент, в който буквално се чувствах като болна.“ казва тя.

„Дори Германия и Швейцария са прекалено на юг – те бяха миналогодишният ни опит и пак беше прекалено горещо.“

“Климатичните промени няма да спрат хората да ходят на море, планина или езеро, както и да опознават градовете от световното наследство, да откриват нови места и да опитват нови храни.“ смята Джузепе Киминизи, президент на италианската федерация по туризъм.

Според Европейската комисия по пътуванията, неправителствена организация, която промотира Европа като туристическа дестинация, европейския пазар за туризъм се увеличава. Вече са достигнати 95 % от броя туристи, посетили Европа през 2019 г.

Европа все още е най-посещаваният район в света, а туризмът е важен за икономиката на континента. През 2020г., 41 % от приходите от туризъм в света се генерират в Европа, а континентът посреща около 582 милиона души – 51 % от общия брой международни туристи.