Как да мотивираме детето си да чете?

251
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

По-голямата част от лятната ваканция е свършила, а детето ви е прочело само 1-2 книги от препоръчителния списък за четене? Не сте сами в този проблем, но е важно да вземете мерки.

Четенето е важно умение, което вашето дете трябва да притежава не само в училище, но и в ежедневието. Това е решаваща част от способността на вашето дете да подобрява цялостните комуникационни умения. Освен това проучване показва, че децата, които обичат да четат, са добри и в математиката, а не само в лексиката и правописа.

Знанието как да насърчите децата да четат ще им помогне наистина да се насладят на това и ще ги постави в позиция да изпъкнат в това, което преследват по-късно в живота, но ако искате детето ви да обича да чете, трябва да го научите в ранна възраст.

Как да насърчим децата да четат?

Ето 8 изпитани съвета:

  1. Започнете с една книга

Може да е трудно за вашето дете да се научи да обича да чете, ако е затрупано с възможности. Започнете с една книга, докато не се запознае добрес нея. Нека препрочете тази книга няколко пъти. Това помага за изграждането на познания и точност при четенето, като същевременно помага за изграждането на тяхната увереност в способността им да четат.

2. Направете четенето интерактивно

Свържете това, което четат, с това, което се случва в реалния живот. Например, ако четат истории за животни, свържете тези животни с тези, с които общуват в реалния живот, като котки и кучета. Това може да се направи с почти всеки предмет – готвене, правене на модели, изучаване на възрастни хора, наука и т.н. Преживяването на това, което четат оживява, ще увеличи интереса им към историята.

3. Винаги предлагайте на детето си материали за четене

Направете материалите за четене лесно достъпни за вашето дете. Колкото повече ресурси за четене имат на разположение, толкова по-склонни да четат стават.

4. Разширете тяхната база данни за четене

След като детето ви се запознае с една книга, можете постепенно да разширявате възможностите му за четене. Представяйте им нови истории всяка седмица. Това ще помогне да направите четенето ново и интересно за тях, тъй като те винаги ще имат нещо ново за изследване. Не ограничавайте техните материали за четене само до книги с истории. Можете да им позволите да четат всичко, от карти до списания или менюта.

5. Оставете го да избере какво иска да прочете

Ако детето ви прояви особен интерес към една книга или набор от материали за четене, оставете го да го изследва. Когато децата четат за удоволствие, това увеличава потенциалните ползи. Това е и един от най-добрите начини да отгледате деца, които ще обичат да четат през целия си живот.

6. Изберете книги, подходящи за възрастта

Инвестирайте в книги, подходящи за възрастта, които ще улеснят естественото развитие на вашето дете. Това ще гарантира, че те намират четенето по-лесно и приятно, тъй като историите са създадени специално за тяхната възраст и ниво на развитие.

7. Вгледайте се по-дълбоко в историята

Насърчавайте детето си да се ангажира с това, което чете, като му задавате свързани въпроси. Това им помага да разбират по-добре това, което четат. Четенето не е пасивна дейност, така че се уверете, че децата ви копаят по-дълбоко в действията и чувствата на героите. Ако детето ви разбере и се свърже с историята, то ще се наслади още повече на изживяването при четене.

8. Бъдете пример

Това е най-важното! Ако вие изпитвате удоволствие от четенето, детето ще остане с впечатление, че това е приятна дейност. Нека вижда колко важно е четенето за вас самия.