Париж забранява разходките с пони

335
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

От 2025 г., Париж забранява детските разходки с пони в обществените паркове. Това е резултат от кампания на активисти за правата на животните. Според тях, за понитата, които се ползват за разходки, не се грижат добрe.
Ездата на понита е популярно детско забавление в парижките паркове от десетилетия, особено през уикендите и свободните от училище и празничните дни.
От години, активисти се опитват да издействат забрана на тези разходки, като твърдят, че понитата прекарват часове наред без достъп до прясна вода или храна и пътуват дълго из града в транспортни камиони.
„Понитата не са играчки. Децата не научават нищо за тях от тези разходки, не се осъществява емоционална връзка. Понитата просто са превърнати в обекти за забавление.“ Казва активистката Амандин Сансивенс, член на организацията „Парижка Зоополиция“.
Петиция за забрана на разходките с понита, инициирана от тази организация, е подписана от 8400 души.
След като въведе изискване за осигуряване на по-добри условия за понитата през 2021 г., градската управа взе окончателно решение да прекрати разрешителните на компаниите, които предлагат понита за езда.
Стефан Мишод, директор на AnimaPoney – компания за ездитни понита, която оперира в няколко от парковете казва, че понитата работят около 150 дни в годината.
„Работя с понита от 35 години и знам от какво имат нужда. Те получават всичко, от което имат нужда.“ добавя той и разказва, че вече е прекратил част от дейността си.
Някои парижани, които се радват на разходките с понита, са скептични към забраната и смятат, че децата обичат контакта с животните.
„Но какво друго трябва да спрем да правим?“ пита баба на две деца, които се наслаждават на ездата. „Конната езда? Или въобще отглеждането на коне?“