Огнени мравки: инвазивният вид вече е в Европа

657
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Червените огнени мравки, един от най-инвазивните видове насекоми в света, са открити в Европа за първи път, съобщава ново изследване.

Мравката с научно име Solenopsis invicta произхожда от Южна Америка и за последния век се разпространява в Китай, САЩ, Мексико, Карибите и Австралия.

Това са агресивни и приспособими насекоми, които жилят болезнено, а често ужилването им може да причини алергични реакции. Мравките могат също да увреждат посеви или местни екосистеми, както и инфраструктура.

Според проучването, публикувано в списание „Current biology” са открити 88 мравуняка на територия около 5 хектара в близост до град Сиракуза в Сицилия, Италия.

„С. инвикта е един от най-ужасните инвазивни видове. Може да се разпространи притеснително бързо.“ казва Матиа Менчети, един от авторите на проучването и изследовател в Института по Еволюционна биология в Испания.

„Откриването на този вид в Италия беше голяма изненада, но знаехме, че този ден ще дойде.“ допълва той.
Огнени мравки са намирани във вносни стоки в Испания, Финландия и Нидерландия, но досега не е откривана колония в Европа.

Не е ясно как мравките са достигнали до Сиракуза. Може би поради интензивния трафик в пристанищата. Според местните, ужилванията от мравки са зачестили от 2019 г. насам.

Генетичен анализ на откритите мравки показва, че те вероятно са дошли от САЩ или Китай.

Тези мравки могат скоро да се разпространят по цяла Европа, предупреждават изследователите. Около 7 % от територията на континента е подходяща за тях. Това включва и половината от големите урбанизирани райони като Барселона, Рим, Лондон, Париж. Според модели, до 2050 г. климатичните изменения могат да превърнат общо 25 % от територията на континента в подходяща за огнените мравки.

Видът предпочита ферми и градски райони, а също може да лети и така да се разпространява чрез вятъра, което прави справянето с него много трудно.

„Това откритие е причина за незабавни действия.“ казва Клио Бертелшмайър, експерт по инвазивни насекоми. „Иначе ще бъде късно.“

Сицилия е износител на портокали, лимони, маслини и други местни растения, което повишава риска от разпространение на мравките в целия средиземноморски регион, смятат изследователи.

Авторите на проучването планират кампания за унищожаване на откритите мравуняци в Сицилия. С подкрепата на властите, те се надяват да успеят да унищожат всички известни мравуняци, да обходят района, за да търсят нови и да наблюдават околността в продължени на още няколко години, за да сигурни, че всички мравки са унищожени. Надяват се и, че доброволци в цяла Европа ще следят за наличие на огнени мравки и в други райони, за да се реагира навреме.

В глобален мащаб, щетите върху земеделието и екосистемите, които причиняват инвазивните видове, се изчисляват на 423 милиарда долара годишно, a според авторите на изследването, червените мравки са петият „най-скъп“ за света инвазивен вид.

Източник: CNN, Science.org